Fără buletine de ştiri şi emisiuni analitice ruseşti. Proiectul de combatere a propagandei ruse în Moldova, propus de PDM, pe ordinea de zi a Parlamentului

Embed:

Proiectul de lege privind securizarea spaţiului informațional ar putea fi dezbătut, în această săptămâna, în plenul Parlamentului. Propunerea de a include proiectul de modificare a Codului Audiovizualului pe agenda deputaţilor a fost făcută de Partidul Democrat.

Scopul documentului este combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor retransmise. Interdicţia se referă la programele informative, analitice şi militare. Cele distractive şi de agrement vor putea fi difuzate fără restricţii.

Proiectul vizează posturile TV retransmise de statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Acest act internaţional nu a fost ratificat până acum de Federaţia Rusă. Inițiativa nu prevede închiderea unor televiziuni, ci doar eliminarea programelor de propagandă.

(UPDATE 10:32) Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a dat aviz pozitiv Proiectului de lege privind combaterea propagandei străine, iniţiat de PDM.

(UPDATE 10:29) Valeriu Reniţă, jurnalist: Este o măsură ce nu vine pe loc gol. Presupun că au fost multe rapoarte a mai multor instituţii care monitorizează situaţia din Moldova. Moldova întotdeauna a fost victima unor războaie informaţionale duse de marele puteri, în special propaganda care vine din est. Autorii proiectului, deputaţii care vor susţine, trebuie să se pregătească de încă un război aici pe loc pentru că va fi multă opunere şi toţi se vor aduna în jurul "libertăţii de expresie".

Vor suferi anumite posturi de televiziune, care poate nu fac atâta propagandă ca altele. Noţiunea de propagandă poate fi foarte bine formulată pentru că este un tip de manipulare cu instrumente primitive. Aceste lucruri pot fi date pe faţă.

Noi nu avem instrumente suficiente pentru a putea replica, nu avem arme ca să putem contracara un război informaţional. Mai ales când e vorba de un război bine orientat cu elemente de propagandă politică.

Noi am răspuns cum am putut la anumite provocări comise de Moscova, dar aceste răspunsuri asimetrice nu aveau puterea acelor fapte pe care le cunoaştem comise de partea rusă, precum embargouri, expulzări a cetăţenilor. Ni se pare că partea rusă va pune în funcţie arme mai grele, una dintre ele fiind fabricarea a unui dosar pe numele liderului Partidului Democrat. Este unul dintre intrumentele de presare a PDM pentru a fi mai loial faţă de Rusia şi preşedintele Dodon. Lucrurile sunt foarte clare. Sigur că PDM încearcă să dea anumite replici, sprijinindu-se pe partenerii care ne ajută. Tensiunile la care s-au ajuns au fost prevăzute, din această cauză vedem aceste relaţii intense dintre PDM şi unele intituţii europene şi euro-atlantice. Asistăm la o nouă fază de confruntare între Moldova şi o putere mare din este, căreia noi nu i-am rezista, dacă nu am avea sprijinul din partea partenerilor.

(UPDATE 10:20) Victor Nichituş, jurnalist: Toate aceste emisiuni care vin în spaţiul informaţional al Republicii Moldova au un impact. Un element al culturii civice îl reprezintă accesul liber al cetăţenilor la informaţii. Evident, Moldova trebuie să se apere, iar securitatea spaţiului informaţional a Republicii Moldova este ameninţată de Federaţia Rusă. M-am întrebat dacă interzicerea propagandei străine se adresează tuturor informatorilor spaţiului mediatic. CCA va trebui să pună o etichetă dacă este propagandă sau nu. O măsură necesară ca interzicerea propagandei în mass-media trebuie să fie aplicată foarte foarte atent. 

Sunt sigur că vor exista mai multe controverse în societate. Până la urmă Parlamentul va vota suplimentar această lege, iar preşedintele Dodon va fi obligat să promulge această lege.

(UPDATE 10:10) Petru Bogatu, jurnalist: Este un proiect de lege mult aşteptat şi observatorii politici, experţii care urmăresc evoluţiile politice din Moldova au atenţionat asupra pericolului propagandei ruse de mai mult timp. Proiectul este tardiv, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Este adoptat pe fundalul ameninţărilor ruse pentru Europa, pentru democraţiile occidentale. Aş opta pentru o definire a termenului de propagandă pentru că este foarte important. La ora actuală, marile puteri care ne afectează pe noi, evident Rusia - trebuie să spunem lucrurilor pe nume, pentru că nicio altă instituţie nu practică propaganda. Din contra încearcă să respecte deontologia. Rusia nu face aceste lucruri. Dacă nu acum, mai târziu termenul de propagandă trebuie definit, pentru că se fac manipulaţii şi în mediul intern. Manipularea este un propus al presei, iar propaganda străină este un element al războiului extern. Mulţi jurnalişti de la noi nu au înţeles că suntem ţinţa unui război care atentează la securitatea naţională. L-aş numi şi pe preşedintele Dodon un produs al acestui război, pentru modul în care el acţionează. Sigur că este un proiect de lege care era aşteptat.

CITEŞTE ŞI: În timp ce Vlad Plahotniuc este într-o vizită în SUA, un site rusesc anunță că liderul PDM e cercetat penal pentru ură rasială, politică și ideologică

Despre presupusul dosar intentat pe numele lui Vlad Plahotniuc - este un element al războiului hibrid pe care îl poartă Rusia, pentru că potrivit acestei ştiri, ar fi comis nişte omoruri pe motive politice. E ceva foarte ciudat, cred că este o reacţie la evoluţiile politice din Republica Moldova şi poate la deschiderea unui dosar penal împotriva Zinaidei Greceanîi sau o posibilă urmărire penală a fostului prim-ministru Greceanîi şi a altor membri ai guvernului de atunci. Aceste persoane fiind favoritele Moscovei probabil că acest fapt a făcut Moscova să inventeze această ştire pentru că e vorba de o făcătură evidentă. Şi chiar dacă nu e legată de un episod anume ce ţine de situaţia politică de la noi, această ştire este o încercare de intimidare şi vine în contextul tentativei de omor împotriva liderului PDM. Această ştire este un argument în plus pentru nevoia de a adopta legea împotriva propagandei ruse.

(UPDATE 10:02) Sergiu Sîrbu, deputat PDM: Am decis astăzi să includem în agenda comisiilor parlamentare un proiect de mult aşteptat. Propunem securizarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova. [...] În 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, toate televiziuni care retransmit ştiri străine, din acele state menţionate, vor trebui să sisteze imediat retransmisia acestor ştiri şi dezbateri politice. În cazul în care nu îndeplinesc, există sancţiuni: prima amendă de 70 de mii de lei, a doua până la 100 de mii de lei. Dacă nu respectă în continuare, CCA va retrage licenţa acelui radiodifuzor care nu respectă legislaţia. CCA va avea o atribuţie distinctă să vegheze.

Avem nevoie de acest proiect de lege ca niciodată, deoarece nesoluţionarea acestui proiect de lege poate ameninţa securitatea ţării.

În lege prin noţiunea de "securitate a statului" menţionăm că orice informaţie venită din exterior care are scopul de a manipula opinia publică este interzisă.

Ce ţine de ştiri nu va aprecia nimeni. Ele pur şi simplu vor fi interzise pentru retransmisie din ţările care vin ţările menţionate. Inclusiv paradele militare de 9 mai din Federaţia Rusă vor fi interzise.

Proiectul de lege nu se referă anume la un anumit stat, însă practica a arătat că anume propaganda din Rusia a avut un impact major asupra ţării noastre. E un proiect împotriva manipulării externe care poate fi periculoasă.

(update) Sergiu Sârbu, despre principiile lui Igor Dodon: Pentru noi este principial de a proteja securitatea şi intependenţa Republicii Moldova, or acest risc este deja simţit. Noi vom insista. Dacă preşedintele va refuza să promulge această lege, există un mecanism prin care vom debloca această lege. Majoritatea parlamentară are voturi suficiente pentru aprobarea finală a legii.

(09:05) Partidul Democrat din Moldova va propune introducerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului Republicii Moldova, din această saptămână, a proiectului de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care se propune un mecanism de asigurare a securității informaționale a statului.

Inițiativa, semnată de deputații PDM și PPE, are scopul să securizeze spațiul informațional, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Inițiativa nu prevede închiderea unor televiziuni, ci doar eliminarea programelor de propagandă.

În mare parte, proiectul de lege se referă la televiziunile din Rusia, deoarece această ţară nu a ratificat Convenția Europeană care stabileşte reguli comune de difuzare a informaţiilor.

"Proiectul are drept obiectiv lupta cu propaganda și manipularea din exteriorul țării, care poate aduce grave prejudicii securității informaționale a statului și cetățenilor săi.

Această inițiativă se referă strict la limitări ce țin de emisiunile informativ-analitice și nu va afecta în nici un fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara țării care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră", se arată în comunicatul emis de PDM.

Proiectul PDM prevede sancţiuni de la 40.000 până la 70.000 de lei. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o 100.000 de lei, iar pedeapsa cea mai aspră, aplicată de CCA, va fi retragerea licenţei.

Şi Ucraina a adoptat mai multe reforme, cu scopul de a se proteja de influența străină. Recent, Rada de la Kiev a implementat o lege similară celei pe care o propun autorităţile de la Chişinău, care reglementează volumul de emisiuni în limba de stat. Posturile radio și TV sunt obligate să difuzeze 75 la sută din timpul de emisie în limba ucraineană. 

După anexarea Crimeei și începutul războiului din estul țării, conducerea Ucrainei a început să lupte activ împotriva propagandei ruse.

În 2015, Rada de la Kiev a scos în afara legii simbolurile, numele, filmele și cântecele comuniste, în încercarea de a se detaşa de trecutul sovietic.  

Până în prezent, autoritățile ucrainene au doborât peste 1.300 de monumente ale lui Vladimir Lenin și ale lui Iosif Stalin.

Anul trecut, deputații Radei Supreme au votat un proiect de lege care interzice distribuirea lucrărilor care promovează autoritățile din Rusia și susțin ocuparea Crimeei.

Totodată, a fost creată o listă neagră a oamenilor de cultură din Rusia care susțin autoritățile de la Moscova și militează pentru recunoașterea anexării peninsulei Crimeea.

Până în prezent, 77 de posturi de televiziune rusești au fost interzise pe teritoriul Ucrainei.

Unul dintre motive este că majoritatea acestor canale, în timp ce prezintă prognoza meteo, arată pe hartă Crimeea ca parte componentă a Rusiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu