Fără acte de identitate. Sute de moldoveni trăiesc fără a simţi nevoia de a-şi oficializa existenţa

Embed:

Sunt născuți în Moldova și se declară cetățeni ai acestei țări, dar, oficial, ei nu există pentru că nu au avut niciodată un act care să le confirme identitatea.

Este vorba despre sute de oameni, care, din acest motiv, nu beneficiază de asistență medicală gratuită, nu pot face studii și nu se pot angaja la un post de muncă. Una dintre cauze este iresponsabilitatea părinților care nu își înregistrează copiii la naștere.

Petru are 16 ani şi la această vârstă nu este acceptat la studii deoarece niciodată nu a avut un act care să-i confirme identitatea.

"De parcă aș fi undeva în aer. Nu ai acte, nu poți face nimic", spune acesta.

Nicolae Ivarlac, care se declară tatăl biologic al lui Petru, spune că, atunci când s-a născut băiatul, locuia în concubinaj cu mama copilului. Aceasta a plecat peste hotare şi nu a mai revenit să perfecteze actele copilului: "Am aflat de la prietenele ei că acolo, la Moscova, ea a început o altă viață".

Tatăl lui Petru a cerut ajutorul autorităților, dar i s-a cerut să un act care să confirme paternitatea. Documentul costă până la zece mii de lei, bani pe care familia Ivarlac nu-i are. Iar autorităţile nu se grăbesc să-i ajute.   

"Se pare că nimeni nu avea de gând să se complice, să facă drumuri încolo, înapoi. Dar asta trebuiau să facă", a spus Svetlana Mironova, avocatul poporului din autonomia găgăuză. 

Un caz de-a dreptul incredibil, însă nu și unic în țară. Spre exemplu, în această familie de romi din Soroca sunt mai mulți copii fără identitate.

"Acestea sunt actele copiilor mei, pașapoartele lor. Mi-au spus să prezint aceste foi tuturor celor care vor cere actele copiilor mei", spune Neli Zolotoriova. 

"S-a hotărît de a fi făcut testul ADN pentru confirmarea paternității și maternității acestor copii ca fiind o sursă de documentare a lor exactă", a explicat Ana Spereteatcu, specialist comunicare Primăria Soroca.

Astăzi în Moldova numărul copiilor fără identitate este de ordinal sutelor, o recunosc chiar autoritățile.

"Anul trecut în vizorul autorităților au fost aproximativ 400 de copii, câți ei sunt de facto, nimeni nu poate să spună", a sus Tatiana Cristenco, șef la Serviciul Protecția Copilului din cadrul Centrului pentru Drepturile Omului.

Rândurile moldovenilor fără vreun act de identitate sunt completate și de sute sau poate chiar mii de oameni ai străzii.

"Doamne ferește, ți se face rău, mori într-o zi.  Cine eşti, de unde ești? Până îți vor stabili identitatea, vor rămâne doar oasele. Bineînțeles, ar fi bine să am acte. Este greu fără ele", spune una din ei cu numele Svetlana.

Angajații Centrului de găzduire a persoanelor fără adăpost din capitală spun că în situația Svetlanei sunt sute de oameni. În ultimii trei ani, în acest Centru au fost adăpostiţi peste o mie de oameni ai străzii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu