Familia animalelor din Pădurea Domnească, CREȘTE. Vor fi aduşi patru ZIMBRI şi câţiva CERBI (FOTOREPORT)

Embed:
Administraţia rezervaţiei "Pădurea Domnească" va face un schimb de animale cu Republica Belarus, pentru înmulţirea exemplarelor de zimbru din ţara noastră. Unul dintre masculi e prea bătrân, iar ceilalţi sunt urmaşii femelelor din turmă, astfel că animalele nu se pot înmulţi.

Pe cele aproximativ 32 de hectare ale rezervaţiei trăiesc în prezent şapte zimbri, două femele şi cinci masculi.

"Rodavich, masculul care în 2005 a fost adus din Polonia este deja bătrân şi nu mai poate avea urmaşi. Acesta are aproximativ 15 ani şi din motiv că odată cu vârsta a devenit agresiv a fost separat de ceilalţi zimbri."

"A avut loc vreo câteva cazuri de omor. Masculul bătrân este mai agresiv, de asta este şi izolat a ucis vrei câţiva pui. În sălbăticie, turma de zimbri este formată din vreo 7-8 zimbroaice şi este condusă de o zimbroaică cea mai bătrână. Aici fiind doar două femele şi un mascul, el şi-a asumat conducerea turmei", a declarat Vadim Pacicovschi, inginer cinegetician.

Pentru ca specia să nu se piardă, e nevoie urgentă de alte exemplare de prăsilă. Altfel, animalele din rezervaţie vor muri de bătrâneţe, fără urmaşi.

"Nu se recomandă să se împerecheze. Dacă nu se vor lua măsuri, ne limităm la aceşti şapte zimbri pe care îi avem. Perioada lor de viaţă în condiţiile noastre de captivitate este de până la 25-27 de ani", a spus Vadim Pacicovschi. inginer cinegetician.

Primele discuţii cu reprezentanţi din Republica Belarus în privinţa schimbului de animale au avut loc în septembrie anul trecut. Sunt speranţe ca până în vară cei patru masculi tineri de la noi să fie daţi în schimbul altor patru zimbri. Cu această ocazie, vor fi aduşi şi câţiva cerbi de rasă nobilă.

"Noi avem o populaţie şi de cerbi nobili în zona dată, care se trage din întreprinderea Teleneşti. Populaţia dată tot a fost crescută în captivitate şi ca să mai împrospătăm sângele, ca să nu degradeze genetic", a declarat Valeriu Svistun, directorul rezervaţiei "Pădurea Domnească". 

Rezervaţia "Pădurea Domnească" este vizitată anual de peste patru mii de turişti, atât din ţară, cât şi de peste hotare.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu