Fadei Nagacevschi: În afară de Filat, cel puţin încă trei persoane au fost eliberate condiţionat înainte de termen

Embed:

În afară de Filat, cel puţin încă trei persoane au utilizat instrument compensatoriu şi au fost eliberaţi conditionat înainte de termen. Despre aceasta a declarat ministrul Justiţiei Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii "Tema zilei" de la Canal 2. 

Potrivit lui Nagacevschi, toate cele trei persoane sunt foarte interesante prin primsa opiniei publice. "Nu sunt persoane simple, sunt persoane destul de interesnate", a spus Nagacevschi. El a promis că va anunţa ulterior despre cine este vorba. 

Ministrul Justiţiei a declarat că instrumentul comensatoriu a fost folosit pina pe 12 noiembrie de foarte multe persoane.

"Mă uimeşte faptul că ministrul Justiţiei nu a acţionat la acea etapă, cunoscând că există aşa de multe cazuri de utilizare a acestui instrument şi nu i-a trezit suspiciuni că acolo ceva nu e în regulă", a spus Nagacevschi, insistâns asupra faptului că Olesea Stamate cunoştea despre cazul Filat. 

Potrivit lui Nagacevschi, până acum sute de persoane au solicitat reducerea termenului de detenţie şi eliberarea condiţionată. El a atenţionat că, fiind folosit abuziv, elementul compensatoriu ar putea deveni periculos: 

"Şi Platon vrea reducerea pedepsei cu 1000 de zile: ce s-ar putea întâmpla în acest caz? Eu am solicitat deja urgent ca să ni se prezinte toată informaţia ca să vedem care sunt disfunctionalitaţile sistemului, fiindcă nu trebuie să utilizăm abuziv elementul compensatoriu. În masura în care vom tolera utilizatrea abuzivă a elementului compensatoriu, ne vom trezi cu foarte multe persoane care vor fenta sistemul şi vor iesi din inchisori. S-ar putea folosi alţi condamnaţi pentru crime", a mai spus Nagacevschi.

Fostul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate a declarat că, într-adevăr, a fost sesizată de Serviciul de Informaţii şi Securitate precum că mai mulţi deţinuţi ar fi intenţionat să iasă mai devreme din puşcărie în baza mecanismului compensatoriu, motivând că şi-ar ispăşi pedeapsa în condiţii degradante. Totuși, ea susține că a expediat un demers către Administraţia Naţională a Penitenciarelor în care a solicitat să fie luate mai multe măsuri.

"Să ţină sub control stric acest subiect, să prezinte informaţii corecte şi obiective către instanţa de judecată. În instanţa de judecată să fie prezent nu doar juristul penitenciarului, unde este deţinută persoana dar şi juristul de la Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor, deci să asigure toate măsurile ca persoanele care nu merită şi nu trebuie să fie eliberate înainte de termen, să nu fie eliberate. Am informat Preşedinţia. Dacă domnul ministru va ridica registrul scrisorilor ieşite din minister, va observa acest lucru." , a spus Stamate. 

Se pare că ţara noastră ar putea călca pe aceeaşi greblă pe care a călcat şi România.

În baza legii recursului compensatoriu, în ţara vecină, 22.000 de deținuți au fost eliberați mai repede din pușcării, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari, iar 500 au ieșit din penitenciar din pușcărie și au comis alte crime, violuri sau tâlhării.

Miercuri, 4 decembrie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat proiectul de lege al PNL privind abrogarea recursului compensatoriu. Astfel, deținuții nu vor mai fi eliberați condiționat dacă muncesc sau stau în condiții neadecvate după gratii. 

CITEŞTE ŞI  Deținuții din România nu vor mai fi eliberați condiționat dacă muncesc sau stau în condiții neadecvate după gratii

 

 

 

 

 

 

loading...

Lasă un comentariu