Făceau milioane de lei, dar nu le declarau la Fisc. Doi bărbaţi au fost reţinuţi în flagrant de poliţişti

Făceau milioane de lei, dar nu le declarau la Fisc. Doi bărbaţi din Chişinău au fost reţinuţi de poliţie, fiind prinşi în flagrant în timp ce efectuau tranzacţii ilegale de bani, la câteva puncte de schimb valutar din ţară.

În vara anului 2013, în cadrul unor percheziţii la mai multe case de schimb valutar de pe teritoriul Republicii Moldova, poliţiştii au depistat un şir de nereguli. Mai multe persoane au fost luate sub atenţia organelor de drept după ce au fost depistate sume de bani, fără ca să fie impozate de stat. 

Banii erau obţinuţi prin diferenţa de vânzare şi cumpărare a valutelor. Astfel poliţiştii au ridicat o sumă totală de 1,6 milioane lei.

Procuratura a intentat dosare penale pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 10 ani de puşcărie.

"Pentru aceste schimburi nu se ofereau cecuri. Clienţii acestor puncte de schimb valutar, desigur, au primit de asemenea, bani prin mijloace ilegale. Aceştia erau fie bani obţinuţi din contrabandă, fie bunuri vândute fără documente", a declarat şeful de direcţie al Inspectoratului General al Poliţiei, Roman Moraru.

 Ieri, 12 iunie, a avut loc un nou raid al forţelor speciale în colaborare cu inspectorii de la Fisc, în care s-a depistat că acele persoane îşi continuau activitatea, chiar dacă au fost sub atenţia poliţiei.  

Ulterior, au fost reţinute în flagrant două persoane ce efectuau o tranzacţie de acest gen. La momentul iniţial ei aveau asupra lor o sumă de 600 000 de lei. Totalul sumei ridicate de oamenii legii a fost de 1,5 milioane lei.

De menţionat că oamenii legii nu au arestat pe nimeni în vara anului 2013, ci doar au luat sub supraveghere activitatea acestor puncte de schimb valutar.

"Nu am putut să îi arestăm atunci, pentru că această perioadă de un an, a fost o perioadă în care s-au luat diverse măsuri de demonstrare a acestor escrocherii", a spus inspectorul Maxim Ciubaciuc.

Poliţia investighează cazul în vederea stabilirii celorlalţi membri ai grupării. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu