Fabrika despre politica de pe 1 mai LIVE TEXT

(UPDATE 22.54) Victor Gurău: Împuşcăturile în aer pot fi mai eficiente decât lupta cu baioneta faţă în faţă.

(UPDATE 22.52) Oleg Budza: Acţiunile PCRM sunt o împuşcătură în aer.

(UPDATE 22.50) Igor Boţan: Comuniştii trebuie criticaţi pentru modul în care au guvernat, timp 8 ani, ţara, dar acum li se permite în limitele imaginaţiei şi ale legii, să facă tot posibilul pentru a-şi menţine electoratul. Exact aşa a făcut şi PLDM, care declara că are un rechizitoriu de 700 de pagini cu crimele PCRM.

(UPDATE 22.46) Victor Şelin: Dublele standarde ale PCRM au adus la faptul că AIE a ajuns la guvernare. Comuniştii protestează pentru a-şi controla electoratul, ca să nu se împrăştie pe la alte partide, ca să demonstreze că în ţară sunt doar roşii şi verzii.

(UPDATE 22.41) Victor Gurău: La ora actuală, temperatura socială e înaltă. Nu tre să uităm că acum, e un joc geopolitic, imediat după vizita lui Rogozon, la Chişinău a fost ministrul Apărării al României, iar apoi comandantul forţelor SUA în Europa. Factorii externi, care pot fi fatali la un moment oportun, şi acest joc geopolitic poate aduce un prejudiciu foarte mare ţării noastre.

(UPDATE 22.39) Valeriu Ghileţchi: Nu cred că Guvernul face ce vrea, el face ce trebuie, deoarece e mandatat să activeze astfel. PCRM transmite foarte subtil ideea unei revoluţii, se fac tentative de a incita populaţia la o eventuală lovitură de stat. Nu cred că pe vremea PCRM, astfel de declaraţii ar fi fost trecute cu vederea.

(UPDATE 22.35) Igor Boţan: Comuniştii vor să fie consecvenţi, să-şi menţină electoratul mobilizat, deoarece AIE, după alegerea preşedintelui, are toate şansele să se mai menţină la putere circa 2 ani. PLDM şi premierul prin ceea ce face demonstrează forţă, dar trebuie să arate şi nobleţe, deoarece guvernările se schimbă, trebuie să pună bazele unei tradiţii bune, şi nu a uneia care va avea efectul bumerangului.

(UPDATE 22.28) Victor Şelin:Când Buzda spune partenerii patronatul şi Guvernul, înseamnă că Guvernul e obligat să încheie un contract cu patronatele şi sindicatele şi să îndeplinească prevederile acestuia, dacă nu poate, atunci să ajungă la consens. La noi, patronatele şi sindicatele nu pun condiţii Guvernului cu privire la ce să întreprindă pentru a îmbunătăţi situaţia patronilor şi  salariaţilor.

(UPDATE 22.19) Victor Gurău: Guvernarea pur şi simplu îşi permite să spună lucrurilor pe nume. Sindicatele au cerut să lichideze salariile în plic celor pe care le dau: patronatele, patronii sunt cei care plătesc în plic, în loc să vă apăraţi, sunteţi parteneri sociali cu cei care plătesc în plic.

(UPDATE 22.16) Igor Boţan: Mitingul de azi a demonstrat că stăpân pe situaţie se simte premierul Vlad Filat. Din punct de vedere al impunerii propriei voinţe, el a avut doar de câştigat, nu a dorit să permită opoziţiei să aibă acces pe piaţă şi aşa s-a întâmplat.

(UPDATE 22.12) Victor Gurău: S-a dorit ca partidele de opoziţie să nu aibă loc în piaţă, ca actuala guvernare să nu audă cuvinte urâte despre sine.

(UPDATE 22.08) Preşedintele PSD, Victor Şelin: De ce PLDM le încurcă altor partide să protesteze? Bronarea de către PLDM  a PMAN a avut un singur scop, de a împiedica alte partide să manifesteze şi să critice  actuala guvernare.

(UPDATE 22.05) Deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi: Când depui o cerere, nu eşti obligat să organizezi evenimentul pentru care ai solicitat autorizare. Faptul că un partid politic depune o cerere pentru o manifestare publică mi se pare un lucru absolut normal. Opoziţia prin definiţie se opune, sindicatele pot negocia, în momentul în care sindicatele nu pot obţine de la Guvern ceea ce doresc, atunci ele avertizează şi iniţiază proteste.

(UPDATE 22.00) Preşedintele PSD, Victor Şelin: Din moment ce pe feţele miniştrilor nu sunt vânătăi, sindicatele nu-şi fac treaba bine. Salariaţii nu pot primi salarii mai mari, dacă patronul nu poate câştiga mai mult. Statul trebuie să creeze condiţii ca patronii să poată câştiga şi în rezultat, mări salariile.

(UPDATE 21.53) Analistul politic Igor Boţan: ÎN R. Moldova există un cadru special, trilateral, sindicatele, patronatele, Guvernul. Mitinguri de solidaritate comune mie, cel puţin, mi se par foarte stranii, mai cu seamă că liderul patronatelor vorbea că există o criză în relaţiile Guvernului cu sindicatele şi patronatele. Această manifestaţie lasă impresia neplăcută că sindicatele şi patronatele fac ce pot, iar Guvernul face ce vrea. Dar poate a fost un prilej de a discuta.

(UPDATE 21.50) Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza: Nu vorbiţi despre ce nu ştiţi. Noi am ajutat cu transport, sindicatele ramurale au hrănit oamenii. Avem deviza de cheltuieli, Guvernul a ajutat cu ambulanţe, atât.

(UPDATE 21.48) Comentatorul politic Victor Gurău: În ţările europene se protestează, deşi nivelul de trai e net superior celui de la noi. Din moment ce sindicatele au căzut la învoială cu Guvernul, fiecare şi-a avut scopul propriu. Sindicatele din Moldova şi după 20 de ani au rămas cu şcoala comunismului avansat. E jale, problemele sunt de aşa amploare, încât îţi vine să răcneşti, nu să vorbeşti. Li s-au dat ceva bani, producţie, şi ei au venit. Doar ca să plăteşti transportul, oamenii o zi întreagă trebuiesc hărniţi. Ce, sindicatele au achitat aceste costuri? Nu.

(UPDATE 21.43) Deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi: Într-o societate liberă, orice formă de manifestare liberă, care se încadrează în cadrul legal, are dreptul la viaţă.

(UPDATE 21.40) Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza: Nu consider ceva anormal. Ce e rău că Filat a  fost prezent în PMAN şi a ascultat mesajele noastre, care nu au fost nici într-un caz de laudă, ci de critică. Cei care au fost la miting au auzit, majoritatea care au luat cuvântul au vorbit critic şi constructiv în adresa Guvernului, despre ce trebuie să întreprindă acesta.

(21.30) Fiecare cu al său 1 mai! Unii au dansat, alţii au protestat, dar marea majoritate a mers la frigărui. Sindicaliştii, alături de guvernare şi patronate, au manifestat cu muzică şi dansuri, cerând locuri de muncă, salarii decente şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Comuniştii, solidari cu muncitorimea, au protestat fără dansuri şi le-au povestit muncitorilor, prezenţi la cel de-al doilea Congres Civic Naţional, despre uzurparea puterii, dar şi despre o presupusă lovitură de stat. Social-democraţii şi socialiştii populari au fost mai aproape de oameni - i-au scos la frigărui şi le-au turnat vin în pahare.

Se pare că doar politicienii mai continuă să facă politică pe 1 mai, pentru că lumea preferă să se odihnească.

Despre 1 mai politic se va discuta şi în această seară, la Fabrika. Invitaţii de astăzi sunt preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi, preşedintele PSD, Victor Şelin, comentatorul politic Victor Gurău şi analistul politic Igor Boţan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu