Fabrika despre cât de profitabil este "businessul" cu acte de identitate în Moldova LIVE TEXT

(UPDATE 22.53) Pavel Filip: Vom încerca să facem regulă cu forţele proprii, dar unde nu ne va reuşi, vom apela la CNA şi alte organe competente. De regulă se practică să nu se scoată gunoiul din casă, la noi nu e aşa, voi apela când voi vedea că nu mai pot şi inclusiv la societatea civilă.

(UPDATE 22.47) Pavel Filip: De când am venit la minister, paşaportul biometric costa 1.250 lei, acum costă 700 lei, am făcut optimizari mari, emitem doar paşapoarte biometrice şi am semnat contract cu o companie franceză şi deja în curând vom avea paşapoarte de tip nou şi o altă culoare şi nu va avea preţ mai mare decât azi. Am ales culoarea bordo, cea a paşapoartelor europene, cel puţin cu nuanţa ne integrăm, în aproximativ 9 sau 10 luni vor fi paşapoarte noi.

(UPDATE 22.47) Pavel Filip: Reforma Poştei: 2 săptămâni în urmă am semnat un program de reformare a acestui serviciu, trebuia să se întâmple ceva cu această întreprindere şi am identificat trei direcţii importante de dezvoltare, prima curieratul, deoarece oamenii tot mai des stau acasă şi fac cumpărături online. Poşta va fi mereu cu un pas mai înainte decât alţi curieri, are maşini, oamenii vor fi reprofilaţi, nu trebuie daţi afară. A doua direcţie importantă sunt serviciile financiare, nu ne vom rezuma la asigurarea pensionarilo cu pensii. Acum ne ocupăm să obţină licenţa pentru transferuri financiare internaţionale. A treia direcţie va fi rolul ghişeului unic al cetăţeanului în raport cu statul.

(UPDATE 22.40) Pavel Filip: Din 1 martie, vom emite buletine de identitate electronice, şi atunci cetăţeanul personal va avea posibilitatea prin intermediul buletinului său să aibă acces la datele cu caracter personal ale sale şi să vadă cine şi de câte ori le-a accesat.

(UPDATE 22.33) Pavel Filip: Ce prevede strategia: este un ceritificat pe suport de hârtie, pe care îl primeşti de la o instituţie pentru a-l prezenta unei alte instituţii. Or, toate aceste date sunt înregistrate în registrele statului. Cetăţeanul nu va prezenta niciun act decât buletinul de identitate.

(UPDATE 22.30) Sergiu Afanasiu: Mai nou, oficiile Poştei vor presta servicii de achitare a pensiei, anumitor indemnizaţii etc. Iarăşi e o instituţie care atinge interesele unei pături mari a societăţii. E banul public, este funcţionarul, mai ales când e rău plătit, apar tentaţii, vedem ce se întâmplă în alte ţări.

(UPDATE 22.22) Pavel Filip: Au fost eliberaţi din funcţie un şef de departament, un şef de direcţie şi eu credeam că buba e doar la ei, dar iar au început să vină semnale, am mers iar, am modificat toate regulamentele. Pe unul din şefi l-am demis conform Codului Muncii, altul a plecat singur, nu a fost scopul de a-i pedepsi, ci de a face regulă, acum în anchetă vor fi atraşi deja şi cei de rang mai mic. Avem semnale că se întâmplă şi la Criuleni, adevărat că nu la scară atât de înaltă, în restul oficiilor e regulă.

(UPDATE 22.20)Pavel Filip: Am avut semnale mai demult de la Varniţa, probabil mai mult de jumătate de an în urmă, am atenţionat serviciile de la Registru, am pornit anchetă internă, dar şi ei sunt foarte inventivi, nimeni nu lua direct. Şi atunci am invitat unul câte unul oameni care îşi perfectau acte de identitate şi povesteau cum s-a întâmplat, prin ce au trecut. Un bărbat spunea că a trebuit să plătească 800 de dolari, apoi pentru fiul său au cerut deja 1.200 dolari. Am văzut un regulament semnat de un şef de direcţie, nici măcar conducător de întreprindere, acte care era imposibil de prezentat. Am găsit un caz că au cerut acte cu privire la componenţa familiei şi el avea viza de reşedinţă într-o localitate, iar soţia în alta şi au spus că nu îi consideră familie.

(UPDATE 22.10) Pavel Filip: La Varniţa e mai vizibil pentru că au fost mascaţi. Am avut şi alte etape în interior, despre permisele de conducere, la fel o situaţie grea, trebuia să punem câte un securist să vadă cu ce se ocupă examinatorul la examene. Am identificat două elemente: cel care vrea permis de conducere, are cunoştinţe şi aptitudini, dar examinatorul şi alţi factori de decizie îi creează aşa condiţii că nu mai poate da examne până nu plăteşte şi avem situţia inversă. Am fost puşi în situaţia să creăm un grup de monitorizare în permanenţă, ca să nu se poată face nicio mişcare. E adevărat că sunt foarte inventivi moldovenii, ultima invenţie, era o domnişoară şi se vedea că nu ştie răspunsurile, dfar le scria. Ea avea pus un brâu pentru masaj şi un inspector apăsa din odaia de alături şi dacă era un tip de vibraţie, apăsa, era răspunsul unu, dacă alt tip de vibraţie, răspuns doi.

(UPDATE 22.00) Pavel Filip: Salariul e diferit, e între 5.000 şi până la 12.000 la Registru. În epoca de stristă pomenire, aşa era sistemul, să dai posibilitate şi funcţionarului să îşi facă şi el un ban. Ceea ce se întâmplă azi e şi datorită faptului că s-au schimbat şi oamenii la această întreprindere, că nu poate cshimba lucrurile un singur ministru. Dacă nu se operau modificările şi nu veneau oameni cu alt format de gândire, nu se schimba nimic.

(UPDATE 21.50) Pavel Filip: E foarte greu, dincolo de rezistenţa care există în interior şi trebuie să recunoaştem, mai e şi un alt fel de rezistenţă. Sunt ministru tânăr şi am fost pus în situaţia de a sta la coadă şi am zis că eu venind în acest fotoliu voi încerca să fac regulă. E destul de  greu. Dar în situaţia de la secţia de documentare din Bender cu sediul al Varniţa se plăteau mul mai mulţi bani decât 600 sau 700 de euro. Trebuie să recunosc că asta a fost şi nu cred că sunt singurul care am avut acest parcurs. Azi sunt colegi de ai mei care îmi dau telefon şi spun  că vreau să îmi schimb actul, penturucă am trecut vârsta şi atunci le zic eu: încercaţi să mergeţi singuri la un birou de documentare şi veţi vedea că nu e coadă. Oamenilor din business le zic: dacă aveţi cu 200 de lei mai mult, plătiţi şi vă vine acasă.

(UPDATE 21.39) Pavel Filip: Pe parcursul acestor ani am încercat să ne distanţăm puţin de Întreprinderea de Stat Registru, dar este din zona noastră de responsabilitate şi asigurarea cetăţenilor cu acte de identitate, perfectarea actelor de călătorie. Cele mai mari bătăi de cap le-am avut anume de la Registru şi serviciile pe care le acordă această întreprindere. Singur mi-am pus întrebarea când am venit în funcţia de ministru de ce sunt cozi atât de mari la oficiile de perfectare a actelor. Foarte multă lume când are o problemă se concentrează anume asupra acestei probleme, care e deja o consecinţă. E necesar să identificăm cauzele, pe această modalitate clasică am mers. La prima etapă am întrebat de ce e pauză de prânz dacă sunt mai mulţi operatori, ar putea să meargă pe rând la masă. Apoi am eliminat constrângerea că actele se perfectau doar la biroul de documentare de unde locuieşte persoana. Şi trei, în zilele de odihnă, trei birouri din zonele Centru, Nord şi Sud lucrează. Cel puţin am reuşit să diminuăm cozile. Am modificat şi legea, am eliminat mai multe constrângeri care aduceau cetăţenii în situaţia să plătească bani. Erau o sumedenie de acte pe care cetăţeanul trebuia să le prezinte pentru a-şi perfceta paşaportul, şi diploma de studii, şi certficat de căsătorie, şi livretul militar. 

(21.30) Businessul cu acte de identitate pare să înflorească în Republica Moldova. După scandalul permiselor de conducere eliberate pe bandă rulantă la Căuşeni, un nou semnal de alarmă a fost tras la biroul de eliberare a paşapoartelor şi Oficiul Stării Civile din Varniţa. Totodată, Ministerul Tehnologiei Informaţiei se arată neputincios în lupta cu propriii angajaţi corupţi şi caută sprijin de la CNA.

Cât de profitabil este businessul cu acte de identitate? În ce măsură corupţia din instituţiile care eliberează documente poate fi contracarată? Răspunsurile le aflaţi în această seară, la Fabrika.

Invitaţii de astăzi sunt ministrul Tehnologiei Informaţiei, Pavel Filip, şi jurnaliştii Ion Terguţă şi Sergiu Afanasiu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu