FABRIKA: Alianța PSRM-ACUM ia în grabă suspectă o serie de decizii contestabile, cu impact negativ asupra independenței unor instituții

Embed:

Alianța PSRM-ACUM ia în grabă suspectă o serie de decizii contestabile, cu impact negativ asupra independenței unor instituții. Astfel, fără a consulta societatea civilă sau specialiștii, deputații PSRM-ACUM au decis ca membrii Comisiei Electorale Centrale să poată fi demiși prin votul majorității simple a deputaților, nu prin intermediul Curții Supreme de Justiție, ca până acum.

De asemenea, șeful Consiliului de Supraveghere al BNM va putea fi demis tot prin votul majorității simple a deputaților prezenți în sală.

În ambele cazuri demiterea se va face cu un număr mai scăzut de voturi, ceea ce îi face pe acești funcționari publici vulnerabili și îi expune controlului și presiunilor politice. În paralel, șeful Agenției Publice pentru Privatizare îi cere prim ministrului Maia Sandu să respecte legea, dacă dorește schimbarea sa din funcție, înainte de a-și cere demisia, fără o bază argumentată. În aceste condiții vom analiza deciziile deja luate, vom vedea legalitatea, legitimitatea și conformarea lor cu noțiunea de stat de drept și cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale altor instituții internaționale.

Vom analiza impactul și riscurile acestor decizii, motivele și scopul lor, precum și procesul, în ansamblul său. Asistăm la reforma promisă sau la o epurare politică și o preluare politizată a unor instituții?

Invitații sunt Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX și Roman Chircă, director al Institutului Economie de Piață.

Lasă un comentariu