Fabrica de zahăr din Fălești își sistează activitatea. Mai mulți angajați vor rămâne fără un loc de muncă

Embed:

Sistarea activității fabricii de zahăr din Fălești, presupune suspendarea temporară a activității, menținând în același timp toate capacitățile de producție într-o stare de operabilitate deplină. Perioada de întrerupere este planificată până în aprilie 2021.

Decizia de a sista activitatea fabricii de zahăr din Fălești a companiei moldo-germane Sudzucker Moldova a fost luată din cauza reducerii considerabile a vânzărilor de zahăr moldovenesc, în primul rând pe piața internă. Mai mult, conform estimărilor experților, în ultimul an, zeci de mii de tone de zahăr de contrabandă au intrat pe piața moldovenească, cea mai mare parte fiind vândută cu amănuntul de către deținătorii de patente comerciale. De asemenea, din cauza crizei de supraproducție și a scăderii prețurilor pe piața europeană a zahărului, exportul de zahăr din Moldova a scăzut semnificativ în cadrul cotelor preferențiale ale UE.

Actuala situație de criză este agravată și de acțiunile anticoncurențiale provocate de asistența acordată de statul polonez celui de-al doilea producător de zahăr, compania moldo-poloneză Moldova Zahăr prin intermediul diferitor instrumente financiare și măsuri de sprijin guvernamental. Acest lucru a dus deja la o denaturare a condițiilor concurenței loiale și a pus în pericol atât compania, cât și păstrarea regulilor de bază pe piață, care influențează dispariția tuturor operatorilor și a industriei sfeclei de zahăr în sine. Consiliul Concurenței și departamentele competente ale Guvernului Republicii Moldova au fost informate în mod repetat de către Sudzucker Moldova.

În pofida măsurilor anti-criză întreprinse, pierderile Sudzucker Moldova în 2018 au depășit 100 de milioane de lei. Conform estimărilor preliminare, anul 2019 va fi, de asemenea, neprofitabil pentru companie. Sistarea activității fabricii de zahăr din Fălești va reduce la minimum costurile de producție și operare. Ani la rând, compania a investit foarte mult în modernizarea producției fabricilor de zahăr. O atenție deosebită a fost acordată îmbunătățirii eficienței energetice în producție. Astăzi, fabrica de zahăr din Drochia funcționează pe bază de gaz natural și folosește, de asemenea, energia produsă de o instalație de biogaz din borhot de sfeclă. La fabrica din Fălești, drept combustibil este utilizată – păcura, folosită și pentru uscarea borhotului, iar trecerea la un singur tip de combustibil nu este încă posibilă. În acest sens, costul zahărului produs în Fălești este semnificativ mai mare decât în Drochia, astfel încât în ultimii ani perioadele de prelucrare a sfeclei de zahăr la fabrica de zahăr din Fălești au fost reduse.

"Sistarea temporară a activității fabricii de zahăr din Fățești este o decizie foarte dificilă pentru companie. Sperăm că starea pieței se va stabiliza și fabrica de zahăr din Fălești va fi dată din nou în exploatare. La moment, încercăm să mobilizăm la maxim eforturile, optimizând costurile și chiar întreprindem măsuri netradiționale pentru a aduce compania într-un mod de funcționare rentabil. Cu toate acestea, suntem onești în relațiile noastre cu angajații fabricii și ne străduim să trecem prin criză cu pierderi minime pentru fiecare salariat. Aproximativ o treime dintre angajați vor continua să lucreze la fabrica care și-a sistat activitatea, iar unora dintre specialiști li se vor oferi locuri de muncă în alte departamente ale companiei. Celorlalți colegi li se vor propune locuri de muncă în alte întreprinderi cu capital străin. Mai mult, compania germană Draxelmaer a oferit locuri de muncă și transport zilnic gratuit la Bălți pentru mai mult de 80 de angajați ai fabricii. Compania italiană Martatext, care a deschis o producție textilă în Fălești, oferă și ea posturi de muncă angajaților noștri. Mulți dintre aceștea doresc să fie eliberați din funcție pe motivul reducerii de personal, astfel, beneficiind de plăți compensatorii. În acest mod, fiecare om al fabricii de zahăr din Fălești va putea găsi cea mai potrivită opțiune pentru sine în această perioadă dificilă", a declarat Alexander Koss, președintele Consiliului de administrație al Sudzucker Moldova.

loading...

Lasă un comentariu