Fabrica de sticlă din Chișinău și-a reluat activitatea de producere, după aproape un an de la sistare

Embed:

Fabrica de sticlă din Chișinău și-a reluat activitatea de producere, după aproape un an de la sistare. În această perioadă a fost reconstruit cuptorul de topit sticla şi au fost reparate utilajele de fasonat. În total, au fost investite 85 de milioane de lei. Cei peste 400 de angajaţi sunt mândri că întreprinderea va continua să activeze şi aşteaptă noi realizări. 

Reparaţia cuptorului de topit sticla a costat peste trei milioane de euro şi a durat 11 luni. Acum întreprinderea poate produce 400 de mii de sticle şi borcane în 24 de ore, ceea ce înseamnă 144 de milioane de unităţi anual. 72 la sută dintre produse sunt exportate în Uniunea Europeană, patru procente în ţările din CSI şi doar 24 la sută rămân consumatorilor din ţara noastră.

Datorită reparaţiilor la cuptor, activitatea angajaţilor este acum mai eficientă, iar numărul de sticle şi borcane fabricate zilnic la întreprindere a crescut.

"Cuptorul a fost reconstruit practic de la zero, au fost schimbate toate materialele refractante. A fost dezasamblat şi ansamblat din nou. Au fost reparate maşinile de fasonat sticla. Au fost efectuate lucrări la cea mai înaltă calitate cu cele mai calitative materiale aduse din Uniunea Europeană", a spus directorul comercial al Fabricii de Sticlă, Ion Covrig.

Până la sfârşitul anului 2018 întreprinderea vrea să construiască un alt cuptor unde se va putea topi şi sticla colorată şi va fi deschisă o nouă secţie de producere. Investiţiile se ridică la zece milioane de euro. Astfel, gama de produse va fi diversificată şi vor fi deschise peste 200 de locuri de muncă noi.

"Vom avea un nou cuptor în sticlă colorată care ne va permite diversificarea produselor şi sigur mărirea capacităţilor şi sigur că sortimentul", a mai spus Ion Covrig.

Ana Belâi s-a angajat la fabrica de sticlă din Chişinău în anul 1984. După ce a stat un an acasă femeia spune că abia aştepta să se întoarcă din nou la muncă.

"Verificăm calitatea producţiei. Forma să fie normală, să fie rotundă, să nu aibă zgârieturi, să fie calitativă să fie curată. Foarte bucuroasă desigur atâţia ani lucraţi, lucrul îmi place îl cunoaştem de atât şi ne-am reîntors. Prima dată când m-am aranjat la serviciu era scris fabrica mea, mândria mea, aşa şi este până acum, este mândria noastră".

Ceilalţi angajaţi susţin că fabrica are viitor şi în curând va fi nevoie de mai multe braţe de muncă.

"După un decurs de un an a venit şi momentul potrivit. Aşteptăm şi un salariu conform preţurilor. Sperăm să fie un viitor bun".

"Salariul s-a majorat destul de bine şi sperăm că lumea va vedea că salariul e bun, se poate de lucrat. Dacă pornim încă o secţie cu sticlă colorată înseamnă că o să avem locuri de lucru sperăm că oamenii nu o să plece din Moldova şi o să rămână aici la noi".

Întreprinderea de stat Fabrica de sticlă din Chişinău şi-a sistat activitatea în luna august anul trecut, după ce a apărut o defecţiune la cuptorul de topit sticla, iar reparaţiile au durat aproape un an. În prezent, la fabrică lucrează 430 de angajaţi. Salariul mediu al acestora este de 8.000 de lei .

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu