Fabrica de cărămidă din Anenii Noi şi-a reluat activitatea (FOTOREPORT)

Fabrica de cărămidă din satul Chirca, Anenii Noi şi-a reluat activitatea. Asta după ce acum doi ani, compania a intrat în insolvabilitate din cauza problemelor financiare cu care s-a confruntat ani la rând.

Fabrica de cărămidă a fost cumpărată în urma licitaţiilor publice de investitorul Mihai Usatii în luna iulie al acestui an.

Antreprenorul susţine că pentru a relansa afacerea a investit peste 20 de milioane de lei.

"Era buruian mai sus ca fabrica. După asta am scos metal, fier vechi de pe unde era. Am început să facem revizii de la un capăt, motorul electric care era stricat l-am schimbat sau cumpărat altul nou. Pas cu pas, am adus-o în stare de funcţionare", a spus antreprenorul, Mihai Usatii.

În cele două secţii de producere a cărămizii muncesc peste 150 de oameni din raionul Anenii Noi.

"Atunci era cu mâna, totul cu mâna. Tăiau cărămida cu mâna, cu un fierăstrău era. Femeile pe conveier alegeau cărămidă şi o puneau pe rând", a spus muncitorul, Alexei Solinicenco.

"Noi transportăm cărămida asta care e uscată o transportăm pe lentă şi acolo o clădeşte frumos şi o pune la cuptor", a spus  muncitorul, Andrei Şumleanschi.

"Îmi că e ceva mai bine acum căci au promis salariu bun. Au spus că o să lucreze ospătăria, o să fie condiţii mai bune, aşa am înţeles, cu timpul o reînnoiască totul aici", a spus operatorul la sobă, Anatolie Galion.

50 la sută dintre muncitori sunt foşti angajaţi ai întreprinderii. Ei ridică salarii între 4.500 şi 14.000 de lei. Oamenii îşi amintesc cu groază anii când nu primeau salariile, când protestau pentru a-şi apăra drepturile.

"Doi ani am stat acasă, fără serviciu, am căutat de lucru care şi pe unde a putut",  a spus muncitorul, Alexandru Buhari.

"Salariul nu s-a dat la timp şi cu promisiuni eram, lucram pentru promisiuni. Dar acum, suntem, cum am zis, parcă s-a uitat Dumnezeu cu faţa la noi şi îi bine acum", a spus maistrul, Galina Şapteboi.

Pentru ca fabrica să funcţioneze ca la carte mai sunt necesari aproximativ 30 de angajaţi. Cât priveşte produsul finit, acesta este deja solicitat pe piaţa internă.

"Avem foarte multe comenzi, cred că o să le reuşim. Au fost zile când am vândut şi 30 şi 40 de mii de cărămide."

Proprietarul fabricii şi-a propus să producă pe lună peste un milion cinci sute de cărămizi, dar şi să deschidă noi secţii şi modele de cărămidă. Mai mult, planifică renovarea clădirii, schimbarea utilajului învechit şi crearea condiţiilor moderne de activitate, a spus antreprenorul, Mihai Usatii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu