Expoziție unicat la Penitenciarul nr.15. Deținuții și-au delectat privirile cu cele mai frumoase lucrări

Muzeul de la Orheiul Vechi şi zeci de icoane ale colecţionarului Petru Costin s-au mutat după gratii. Obiectele de valoare au fost expuse astăzi în cadrul unei expoziţii la Penitenciarul nr. 15 din Cricova, municipiul Chişinău. Este o oază de relaxare şi culturalizare, afirmă persoanele lipsite de libertate. 

În curtea penitenciarului au fost expuse covoare moldoveneşti ţesute între secolele VII şi XIX, dar şi ulcioare vechi. De asemenea, au fost prezentate 70 de icoane din colecţia lui Petru Costin.

"Iată, aici vedem o icoană interesantă "Maica Domnului, bucuria tuturor", o icoană rară. Când am restaurat-o era îndeobşte ca o bucată de carton", a spus colecționarul Petru Costin.

Deţinuţii au studiat minute bune obiectele expuse.

" Indiferent, unde se află omul la libertate sau aici în detenţie, orişicum când este legătura cu arta, este plăcut permanent".

"Sunt nişte lucruri, care ne plac, şi ar fi de dorit să ne arate mai multe ce se află în Moldova".

Expoziţia a avut loc sub patronajul Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui program de reeducare a deţinuţilor.

"În ultimul timp, sistemul penitenciar se bazează pe asemenea măsuri social-culturale de reeducare a deţinuţilor în scopul de a promova frumosul la noi în sistem. Fiindcă trebuie să conştientizăm că condiţiile în care se află temporar deţinuţii nu sunt tocmai care sunt cele în afara penitenciarului", a afirmat şeful al DIP, Aureliu Suhan.

Angajaţii DIP au contribuit la mărirea colecţiei lui Petru Costin. Aceştia i-au dăruit o carte religioasă.

"Fiind dintr-o familie de preoţi, am o carte bisericească din 1700 de pe timpul lui Racoviţă Vodă".

Asemenea expoziţii vor avea loc şi în celelalte puşcării din ţară. În total, în Republica Moldova sunt 17 instituţii de detenţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu