EXPOZIŢIE INEDITĂ ÎN FRANŢA: Mai multe covoare şi costume tradiţionale moldoveneşti, prezentate în cadrul unui vernisaj

Embed:

Expoziţie inedită în orașul francez Strasbourg. Mai multe covoare şi costume tradiţionale moldoveneşti au fost prezentate în cadrul unui vernisaj. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova, Consiliul Europei și cu suportul fundației lui Vlad Plahotniuc, ”Edelweiss”.

La deschidere a participat şi ministrul Culturi, Monica Babuc. Ea a ţinut un discurs în limba franceză despre importanța covoarelor tradiționale în cultura moldovenească.

”Câteva covoare au fost aduse de familii care au fost deportate în Siberia. Vreau să precizez că nici atunci când sufereau de foame și frig, aceste familii nu le-au vândut, întrucât considerau că acest simbol de noblețe trebuie transmis din generație în generație”, a spus ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

La vernisaj au participat mai multe personalităţi notorii, printre care viceprimarul orașului Strasbourg, Nawel Rafik-Elmrin, dar şi concetățeni stabiliți în Franţa.

Covoarele și costumele tradiţionale expuse sunt realizate în secolele XIX şi XX şi au fost adunate din întreaga ţară. Cei prezenţi la eveniment s-au arătat impresionaţi de frumuseţea şi fineţea lucrului manual.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 29 aprilie şi are drept scop promovarea imaginii ţării noastre peste hotare, dar și crearea unor noi punți de comunicare în diasporă. În decembrie 2016, tehnicile tradiţionale de realizare a covoarelor în Moldova și România au fost înscrise în patrimoniul cultural UNESCO.

Pe aceeaşi temă