EXPOZIȚIE DE INVENȚII LA UNGHENI. La târg au participat peste 30 de inventatori din țară dar şi din România

Embed:
Instalații pentru purificarea mediului şi dispozitive pentru protejarea terenurilor de păsări. Sunt doar câteva dintre invențiile prezentate, la o expoziţie organizată în oraşul Ungheni. Evenimentul s-a desfăşurat în premieră în Moldova, iar la târg, au participat peste 30 de inventatori de la noi dar şi din România.

Tatiana Pâslari din Capitală este cercetător ştiinţific, iar de doi ani s-a apucat de inovaţii. La expoziţie, a prezentat un dispozitiv care curăţă apa de bacterii cu ajutorul bilelor cu cuarţ. Tânăra speră că invenţia ei va fi folosită şi în alte domenii.

"Am observat că bacteriile foarte bine se decontaminează şi rămân puţine", a spus cercetătorul ştiinţific, Tatiana Pâslari.

Doriana Agop-Forna, medic stomatolog din România, a venit cu un dispozitiv care luptă cu infecţiile dentare. Este primul de acest gen creat în Europa.

"Poate să împiedice, să stopeze înmulţirea bacteriilor. Aprinderea acestei surse UV, care prin deschidere poate declanşa aceste radiații, care sunt foarte utile pentru decontaminarea interioară", a spus medicul stomatolog din România, Doriana Agop-Forna.

Şi cercetătorii de la Academia de Științe a Moldovei au prezentat câteva invenţii.

"Aparate pentru măsurarea automată a gazelor, a apelor. Un hibrid dintre secară şi grâu, care este rezistent la dăunători, rezistă la temperaturi joase, rezistă la secetă şi dă o roadă de două, trei ori mai mare", a spus preşedintele AŞM, Gheorghe Duca.

Vizitatorii au rămas impresionaţi de lucrările expuse.

"Cel mai interesant mi-a părut filtrul de curăţare a apei. Mi-a plăcut urna de sterilizare care la fel a fost impresionant ar fi de folos."

"Sunt atrasă de ideile frumoase ale tinereilor şi cred că tinerii nu se vor opri aici. "

Invențiile vor fi evaluate de către un grup de experţi, iar cele mai bune 10 lucrări, vor fi expuse la Chişinău, la sfârşitul lunii noiembrie.

"Ceea ce este creativ şi interesant să fie implementat. Să găsim posibilităţi de producere în seria de inovaţii ca ele să nu rămână doar la nivel de teorie sau la nivel de exponat", a spus preşedintele juriului, Vasile Botnari.

Târgul Internaţional de Invenții şi Idei Practice este la cea de-a VIII-a ediţie.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu