EXPOZIŢIE COMEMORATIVĂ. Lucrările bijutierului Alexei Marco, expuse la Muzeul Național de Istorie

Embed:

A realizat bijuterii inedite din aur, argint şi sculpturi miniaturale din fildeş, dar puţini sunt cei care i-au cunoscut creația. Este vorba despre regretatul giuvaiergiu Alexei Marco.

După 25 de ani de la moartea lui, la Muzeul Naţional de Istorie a fost inaugurată o expoziţie comemorativă. Alexei Marco s-a născut în satul Sturuzeni, raionul Râşcani, iar la vârsta de 14 ani a fost deportat împreună cu familia în Siberia.

Fiind pasionat de artă, a studiat la Moscova, la Facultatea de Prelucrare artistică a metalului şi lemnului, unde a obţinut calificarea pictor-tehnolog.

La vârsta de 35 de ani s-a întors în Moldova şi a continuat să facă bijuterii. Unele dintre ele se păstrează în muzeele din ţară.

"Când era pe patul de moarte, el a făcut două lucrări pe care a scris ca amintire pentru Mircea. Este un bust în miniatură, micuţ, când eram eu de 14 ani şi o plăcuță", a spus fiul giuvaiergiului Alexei Marco, Mircea Marco.

Alexei Marco îşi alinta şi rudele cu diferite bijuterii.

"Colierul Daria mi l-a dăruit când am susţinut teza de licenţă. Pentru fiicele mele a făcut, pentru sora mea, pentru cumnate. În toată lumea sunt repartizate lucrările făcute de dânsul", a spus sora giuvaiergiului Alexei Marco, Daria Grapco.

Vizitatorii au rămas impresionaţi de lucrările expuse.

"Lucrările sunt foarte interesante păcat că nu s-au păstrat toate şi nu toate sunt în Republica Moldova, dar pe de altă parte trebuie să ne bucurăm că ele sunt peste hotare şi alte persoane au posibilitate să le admire."

"Sunt atât de neobişnuite şi atât de frumoase, pur şi simplu, m-am umplut de emoţii."

În cadrul expoziţiei a fost lansată şi cartea "Destinul giuvaiergiului din Moldova", care cuprinde documente şi fotografii despre viaţa şi creația artistului.

" Avem caracterizarea fiecărui gen de artă pe care l-a cuprins cu anexe color, cu anexe documentare. Piesele se deosebesc prin naturaleţe, prin simplitate", a spus autorea cărţii, Liliana Condraticova.

"Această documentare mi-a fost foarte interesantă ca un istoric de artă şi desigur mi-a fost interesantă partea artistică ce ţine de creația lui Alexei Marco", a spus criticul de artă, Eleonora Brigalda.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 15 martie la Muzeul Naţional de Istorie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu