EXPORTURILE, ÎN CREŞTERE: În primele patru luni, am exportat cu 8 la sută mai multe mărfuri moldoveneşti

Embed:

Exporturile de mărfuri moldoveneşti au crescut în primele 4 luni ale anului cu opt procente faţă de perioada similară a anuluii trecut. Valoarea mărfurilor vândute în străinătate a fost de 948 de milioane de dolari, arată date ele Biroului Naţional de Statistică. Aproape 64 la sută din totalul exporturilor au ajuns în ţările membre ale Uniunii Europene.

Datele statistice arată că vecinii de peste Prut sunt cei mai mari consumatori de mărfuri moldoveneşti. În România ajunge mai bine de un sfert din totalul producţiei exportate. Pe locul doi sunt Turcia şi Italia. În ambele ţări ajung câte zece la sută dintre mărfurile de export. Rusiei şi Germaniei le revin câte opt procente din total. 

Cea mai mare creştere în raport cu anul precedent o înregistrăm în comerţul cu Muntenegru. Aici exporturile s-au majorat de 34 de ori. Următoarele destinaţii cu cele mai mari creşteri sunt Canada şi Indonezia.

Dacă vă întrebaţi ce vindem străinilor, aflaţi că, în primele patru luni ale acestui an, au crescut cu 45 la sută exporturile de aparate electrice. Volumul livrărilor de cereale a crescut cu un sfert, iar al celor de medicamente cu 16%.


În schimb exportul de miere a scăzut foarte mult. În perioada de referinţă, reducerea a fost de aproape 50 la sută. Exporturile de grăsimi şi uleiuri vegetale au scăzut cu 23%, iar cele de haine şi accesorii cu zece la sută. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu