Exporturile, în creştere în primele nouă luni ale anului. Valoarea produselor vândute se ridică la peste două miliarde de dolari

Embed:

Exporturile au crescut în primele nouă luni ale anului cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, valoarea totală a produselor vândute se ridică la peste două miliarde de dolari.

Datele arată că Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al ţării noastre. În spaţiul comunitar am livrat peste 65 la sută din totalul produselor. În acelaşi timp, în statele CSI, valoarea mărfurilor exportate a fost de aproape 5 ori mai mică, mai puţin de 15%.

De asemenea, potrivit statisticilor, cresc exporturile spre Israel. În Rusia şi România, în primele nouă luni ale anului au ajuns cu aproape opt la sută şi respectiv două procente mai multe mărfuri de-ale noastre, decât în aceeaşi perioadă a anului 2018. În schimb, în Portugalia, Italia şi Franţa exporturile au scăzut.

Potrivit statisticilor, livrăm mai multe maşini şi aparate pentru industrie, produse alimentare şi animale vii. S-au majorat simţitor şi exporturile de articole manufacturate.

În perioada ianuarie - septembrie 2019, Republica Moldova a importat mărfuri în valoare de peste patru miliarde de dolari, adică dublu faţă de volumul exporturilor, ceea ce face ca deficitul comercial să fie de aproape 100%. Astfel, din spaţiul comunitar am importat mărfuri de peste 2 miliarde de dolari, iar din spaţiul CSI de peste un miliard.

Statisticile arată că au crescut mult importurile din Maroc, Republica Cehă şi Turcia.

Datele studiului arată că în ţara noastră ajung tot mai multe maşini şi echipamente pentru transport, urmate de mărfuri şi articole manufacturate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu