Exporturile din regiunea transnistreană sunt în scădere

La începutul lunii iulie, exporturile din regiunea transnistreană au constituit 303,6 milioane de dolari, fiind cu 16,6 milioane de dolari (13,2%) mai puţin decât anul trecut. În acelaşi timp, importurile în regiune au rămas practic la acelaşi nivel, depăşind 604,5 milioane de dolari. Astfel, soldul negativ al balanţei comerciale externe a ajuns până la 300,9 milioane de dolari, scrie Infotag.

Potrivit datelor Comitetului vamal al autoproclamatei rmn, cele mai mari exporturi au fost asigurate de metale şi produsele din metal - 96,4 milioane de dolari, deşi volumul acestora a scăzut aproape în jumătate, iar ponderea lor s-a redus de la 48% la 32% din totalul exporturilor industriale.

Pe locul doi se află exportul de produse alimentare şi materii prime - 68 milioane de dolari, urmate de resursele energetice şi de combustibil, în creştere de la 53,8 milioane de dolari până la 61,5 milioane de dolari. În general, este vorba de energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan, livrată Moldovei.

În structura importului domină însă resursele energetice şi de combustibil (în general, gazul rusesc) - 262,6 milioane de dolari (+42,4 milioane), cu o cotă de 44%. Urmează importul de metale feroase - 84,5 milioane de dolari, iar pe locul trei se află importul de produse pentru industria constructoare de maşini - 68,4 milioane de dolari.

În primul semestru, valoarea schimburilor comerciale externe ale Transnistriei s-a cifrat la 908,2 milioane de dolari, fiind cu 34,3 dolari mai puţin decât în anul trecut.

Cel mai mare partener comercial al Transnistriei este Rusia, cu care regiunea a înregistrat un schimb comercial de peste 322,5 milioane de dolari (+18,2%). Pe locul doi se află Moldova cu 163,8 milioane de dolari (+9%), care este principalul consumator de mărfuri transnistrene. Apoi urmează Ucraina cu 156,4 milioane (-36,9%).
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu