Exporturi de 2,2 miliarde de dolari. Efectele POZITIVE ale Acordului de comerţ liber cu UE

Embed:

Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a avut un efect pozitiv asupra sectoarelor economiei şi companiilor exportatoare.

La doi ani de la intrarea în vigoare a regimului preferenţial, ţara noastră a introdus pe piaţa comunitară mărfuri în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari.

Potrivit Ministerului Economiei, aprofundarea relaţiilor comerciale cu UE a schimbat şi structura exporturilor moldoveneşti. Astfel încât, în prezent, 65 la sută dintre mărfurile livrate în ţările comunitare provin de la întreprinderile industriale.

Evoluţii pozitive au fost înregistrate şi la exportul de produse agroalimentare. Doar în primul semestru al acestui an  au fost livrate aproximativ 180.000 de tone de grâu, peste 10.000 de tone de cereale prelucrate şi 39.000 de tone de zahăr.

Principalii parteneri europeni ai ţării noastre sunt România, unde a ajuns o pătrime din totalul produselor şi mărfurilor exportate în UE, Italia - cu o cotă de 10 la sută.

În Marea Britanie şi Germania au fost exportate câte 6,5 la sută din totalul mărfurilor, iar în Polonia - 3,3 procente. De asemenea, în top cinci al ţărilor care au investit în Moldova s-au situat patru state europene. Este vorba de Olanda, Cipru, Franța și Spania.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu