Explozie în timpul unei înmormântări în Siria: 85 de morţi şi sute de răniţi

Embed:

În Siria continuă luptele, în ciuda îndemnului marilor puteri ca actuala guvernare şi opoziţie să formeze un Guvern de tranziţie. O explozie produsă în timpul unei înmormântări a ucis 85 de oameni şi a rănit alte câteva sute. Incidentul are loc la numai o zi după ce la Geneva a fost aprobat un plan pentru rezolvarea conflictului din Siria.

Planul aprobat la Geneva are menirea să pună capăt violenţelor care durează de 16 luni.

"Cred că Guvernul trebuie format în urma unor negocieri şi prin semnarea unui acord comun", a declarat Kofi Annan, emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria.

În aceste condiţii, viitorul lui Bashar Al-Assad rămâne incert. În timp ce secretarul american de Stat, Hillary Clinton, declară că acordul deschide calea unei ere "post-Assad", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu susţine această ipoteză. Totodată, Statele Unite afirmă că vor sesiza Consiliul de Securitate ONU pentru prezentarea şi supunerea spre aprobare a acordului de la Geneva.

"Assad va trebui să plece. El nu va obţine încrederea poporului, având mâinile murdare de sânge", a spus Hillary Clinton

De cealaltă parte, diplomaţia de la Moscova afirmă că opoziţia siriană este înarmată intenţionat de unii care doresc menţinerea tensiunii. Cu toate acestea, ministrul rus de Externe s-a arătat mulţumit de planul de la Geneva.

"Considerăm foarte important că planul nu cuprinde prevederi care ar impune sirienilor un mod anume de realizare a tranziţiei", a subliniat Serghei Lavrov.

Planul prevede semnarea unui acord între regimul lui Assad şi opoziţie, pentru încetarea luptelor. Ulterior, ar urma să fie format un Guvern de tranziţie, din care vor putea face parte membri ai tuturor forţelor politice. În urma violenţelor din Siria au murit aproximativ 15.000 de oameni, potrivit datelor ONU.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu