Explozie în sectorul Râşcani. Unul dintre locatari a uitat să închidă robinetul buteliei cu gaz

Embed:

Procuratura din Chișinău a deschis o cauză penală pentru omor din imprudență după explozia de noaptea trecută. Dacă se va demonstra că proprietarii apartamentului unde a fost deflagrația nu au exploatat butelia de gaz conform normelor, atunci ei riscă până la șase ani de pușcărie.

Potrivit salvatorilor, unul dintre locatari a uitat să închidă robinetul buteliei, iar explozia a avut loc în momentul în care proprietara a aprins un chibrit. 

"Noi am depistat butelia cu gaz la etajul 16 şi robinetul de la acestă butelie era deschis", a declarat Mihail Harabagiu, şeful IGSU.

"Doamna care se află acum în reanimare este persoana unde s-a produs accidentul. Când a fost internată ea era conştientă şi a povestit cum a avut loc explozia. A zis când că atunci când a aprins chibritul a fost explozia. 30 la sută din corpul persoanei este afectat de arsuri. Ea este într-o stare foarte gravă", a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu. 

Autorităţile au organizat la prima oră o şedinţă de urgenţă la Guvern. Premierul Pavel Filip a solicitat o expertiză minuţioasă a întregului bloc şi restabilirea reţelelor inginereşti.

Viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, a declarat că butelia a fost instalată ilegal, iar blocul cu 21 de etaje nu este conectat la reţeaua de gaze naturale.

"Au bucătării cu maşini de gătit electrice, deoarece în trecut la clădirile mai înalte de 30 de metri sau haideţi să spun altfel, mai înalt de 9 niveluri, maximum 10, alimentarea cu gaze natural nu se admitea", a spus Nistor Grozavu, viceprimarul Capitalei.

Ulterior, Pavel Filip, împreună cu un mai mulţi miniştri, au mers la blocul unde s-a produs deflagraţia. Acolo, premierul a discutat cu salvatorii şi proprietarii apartamentelor.

"Eu cred că în decursul zilei de astăzi o să se meargă pe expertiza tehnică, să vadă în ce stare sunt celelalte apartamente şi imediat o să intre specialiştii încolo, astfel încât să determine că nu există un pericol", a spus premierul Pavel Filip. 

Oamenii vor putea intra în locuinţe doar însoţiţi de poliţişti sau salvatori.

"Vin cu un apel faţă de locatari ca să fiţi înțelegători cu noi. Cei care au necesitatea de a intra în apartamente, de aşi lua documentele, de a lua alte lucruri personale, acolo unde nu prezintă pericol, în comun cu angajaţii Inspectoratul General al Poliţiei, vă ridicaţi, luaţi şi înapoi vă coborâţi", a spus Mihail Harabagiu, şeful IGSU. 

"Oamenii care au avut de suferit unde au fost duşi, căci nu găsim mama şi copilul."

"Acum ei sunt la Spitalul Nr. 3, înseamnă că s-au dus în altă parte."

Premierul a anunţat oamenii că nu vor fi lăsaţi în voia sorţii şi vor fi ajutaţi să-şi reconstruiască apartamentele.

"Oamenii au rămas fără acte, nu au nici buletine, paşapoarte, nu au nimic. Trebuie să-şi restabilească toate acestea, ei vor avea vreo facilitate oarecare?"

"Sunt lucruri prioritare, acum vorbim, în primul rând, dacă sunt cadavre, să scoatem toate pericolele pentru tot ceilalţi. Omul a agonist o avere în acest apartament şi după tragedie a rămas cu nimic, vom compensa aceste pierderi. Iar ce ţine de acte este cea mai simplă. Eu voi da indicațiile necesare să vină cei da la Agenţia Servicii Publice şi cei care au nevoie de acte o să le perfecteze gratis, aici, pe loc", a spus premierul Pavel Filip. 

Femeia din imagini locuieşte la etajul 19. Ea povesteşte că după deflagraţie a ieşit imediat din apartament. Soţul său a rămas în locuinţă până dimineaţă, asta chiar dacă apartamentele de la etajele de mai jos au fost grav afectate:

"Polițiștii au venit la etajele de sus şi ne-au spus să ieșim. Unii locatari au rămas până dimineață, inclusiv soțul meu a stat acolo."

"Nepotul deja dormea, iar eu tocmai ieşisem din baie. Şi brusc s-a auzit o bubuitură, au crăpat geamurile, totul se clătina. Nu am ieșit nicăieri. Am fost în casă toată noaptea."

"Explozia a fost atât de puternică încât mi se părea că a căzut o cometă din cosmos, sincer."

Autorităţile au asigurat locatarii cu apă, băuturi calde şi mâncare:

"Au adus ceai fierbinte. Oamenii au fost grijulii, mulțumim că ne ajută mult şi mâncare ne-au adus. Ne-au adus şi pături, şi apă minerală, foarte bravo sunt. Este foarte plăcut că sunt aşa grijulii."

Zeci de locuitori ai Capitalei s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru sinistraţi.

CITEŞTE ŞI: Explozie în sectorul Râşcani. MOBILIZARE pe Facebook pentru a ajuta sinistraţii în urma deflagraţiei

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu