Explozie demografică la Bălţata! Secretul sporirii natalităţii în satul din raionul Criuleni (VIDEO)

Embed:

Autorităţile din Bălţata, raionul Criuleni, au descoperit secretul sporirii natalităţii. Indicele a crescut de două ori în ultimii ani, după ce Primăria a decis să ofere terenuri gratuite pentru construcţia caselor familiilor ce vor avea al doilea sau al treilea copil.

Din anul 2013 până în prezent au fost oferite 22 de terenuri. Alte aproximativ 20 de familii sunt pe lista de aşteptare. 

Potrivit autorităţilor locale, în prezent, în sat se nasc anual câte 35-40 de copii. Anterior, în medie se năşteau câte 15. Astfel, sporul natural este pozitiv.

"Acum natalitatea depăşeşte mortalitatea, iar lumea nu pleacă din sat. Mulţi care se aflau peste hotare se întorc înapoi. Chiar dacă au plecat acum 10 ani, 40 de procente dintre ei se întorc. Cereri sunt multe, dar în timpul apropiat, vom mai oferi 15-20 de terenuri", a afirmat primarul comunei Bălţata, Olga Coronciuc.

Medicul de familie, Ala Cebotari, este şi ea beneficiară a proiectului iniţiat de Primărie. Femeia are trei copii şi a primit gratuit, acum doi ani, un teren pe care planifică, să-şi construiască o casă.

"Acesta este terenul nostru cu o suprafaţă de 12 sote şi în primăvara aceasta sperăm ca să punem fundamentul. Sper să începem lucrul să ne mutăm cât mai repede la casa noastră. Datorită acestei idei comuna Bălţata are medic de familie", a spus medicul de familie, Ala Cebotari.

Şi Aliona Florea are trei copii. Femeia este bucuroasă că a economisit banii, întrucât nu a fost nevoită să cumpere terenul pentru construcţia casei.

"Am depus cerere şi ne-au dat, noi nu am achitat niciun bănuţ, am achitat doar privatizarea. Foarte mult mi-a ajutat decizia deoarece pământul costă foarte mulţi bani. Acum am trei copii mari şi frumoşi", a spus locuitoarea satului Bălţata, Aliona Florea.

Oamenii din sat apreciază proiectul lansat de Primărie.

"Sunt mai mulţi copii acum mici în sat şi au am copil mic. Cunosc că au apelat multe familii care au şi copii şi au nevoie de casă. Este normal într-un sat atât de mare să rămâie tineretul pe loc, să aibă casă."

"Am un copil şi la fel am depus o cerere la Primărie. Acum aştept. Este ceva firesc. Unde să stea oamenii care au doi, trei, patru copii? Împreună cu părinţii, toţi grămadă?"

În comuna Bălţata din raionul Criuleni locuiesc 2.100 de oameni, dintre care 400 sunt copii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu