EXPLOZIA devastatoare de la Cantemir: Decizia Comisiei pentru situaţii excepţionale (VIDEO)

Embed:

În urma unei deflagraţii, produse în această dimineață în orașul Cantemir, 33 de oameni au rămas fără locuinţe. Trei dintre victime sunt în stare gravă. Un pacient a fost transportat cu elicopterul la Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie din Capitală.

Flăcările au cuprins trei etaje într-un bloc, iar în total au fost avariate 20 de apartamente. 

Deflagraţia s-a produs într-un apartament de la etajul patru. În urma acesteia, au fost cuprinse de flăcări trei apartamente, iar în una dintre locuinţe s-a prăbuşit tavanul. Explozia a fost atât de puternică încât geamurile şi bunurile personale ale locatarilor au fost aruncate la o distanţă de aproximativ 25 de metri de bloc.

Printre cei care au rămas peste noapte fără acoperiş deasupra capului este şi familia Vlas, care a trecut la casă nouă acum două luni. Nici nu au reușit să plătească banii pentru apartament, că au şi rămas fără locuinţă.

"Prima impresie, cutremur şi casa se dărâmă, că aşa de tare umbla toată mobila. Dacă s-a crăpat peretele de 30 de centimetri de beton, apoi a fost o cantitate de gaz acolo. Picioarele mele sunt tăiate. Călcam peste sticle. La balcon nu era loc curat. Toată sticla stricată, niciun geam întreg. Eu m-am gândit la mine şi la soţie, în primul rând, cum să ne salvăm viaţa", a povestit Liviu Vlas. 

"Vine iarna, trebuie de reparat blocul. Trebuie acum în grabă, că este un pic de lucru aici", a spus un supraviețuitor

"Suntem stresați, am pierdut tot ce am agonisit o viață", mărturisește una dintre locatarele din blocul afectat.

În urma deflagraţiei, trei persoane au ajuns la spital în stare gravă. Proprietarul apartamentului în care a avut loc explozia a suferit arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului. Bărbatul a fost transportat pe cale aeriană la spital.

"Pacientul este grav. Se face tot posibilul în secţia de reanimare pentru stabilizarea stării pacientului. Ceilalţi pacienţi: o fetiţă de 16 ani în stare stabilă este internată în secţie şi o femeie în vârstă de 54 de ani în stare stabilă, cu o contuzie a cutii toracice", a declarat vicedirectorul Spitalului Raional Cantemir, Olga Hâțu.

Patru autospeciale au intervenit pentru lichidarea incendiului.

"O cauză prealabilă ar fi concentaţia de gaze într-un apartament. În urma incendiului au avut de suferit trei persoane cu traumatisme care au fost transportate la Spitalul de Urgenţă din raionul Cantemir", a declarat ofiţerul de presă al Situaţiilor Excepţionale din Cahul, Gheorghe Hangan.

În urma ultimei ședințe a Comisiei pentru situaţii excepţionale s-a decis ca sinistraților să le fie perfectate actele de identitate, iar cinci familii să fie cazate în fosta clădire a Școlii Profesionale din localitate. Totodată, angajații Serviciului Situaţii Excepţionale vor evacua bunurile, după ce se va finaliza expertiza detaliată a construcţiei deteriorate, iar în apartamentele din scările neavariate vor fi reconectate electricitatea, apa și gazul.  

"Guvernul va trebui să găsească o soluţie pentru toţi aceşti locatari. Un singur apartament a rămas practic într-o stare locuibilă, restul apartamentelor sunt devastate", a spus ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan. 

Potrivit calculelor preliminare, restabilirea blocului ar costa peste trei milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu