Exploraţi diaspora: Cum un moldovean a păşit şi prosperă pe pământ vietnamez. Acolo şi-a cunoscut şi marea dragoste (FOTO)

Embed:

Jean Guzun este un moldovean care și-a început cariera ca analist financiar în Londra şi a decis să cucerească Asia, de unul singur. La vârsta de 30 de ani, Jean a ieșit din zona sa de confort și a făcut pasul cel mare.

Publika.md vă invită să cunoaşteţi povestea moldoveanului, stabilit în Vietnam. 

O decizie înțeleaptă și angajamentele față de Patria-mamă

După câţiva ani petrecuţi peste hotare, în Londra, Jean Guzun a decis să-şi asume un risc și să înceapă propria afacere. "Unde ar trebui să mă duc", s-a întrebat tânărul de 30 de ani. 

Se întâmpla în 2005, când Asia era o forță motrice importantă în economia mondială, reprezentând patru dintre cele mai mari economii ale lumii - Japonia, China, India și Coreea. Realizând rolul de lider al continentului în viitor, Jean a decis să meargă în Asia. 

A pornit în călătorie. Când a ajuns în orașul Nha Trang din Vietnam, Jean a fost impresionat de splendoarea naturii. Astăzi, bărbatul îşi aminteşte că a descoperit un oraş frumos pe malul mării. Localitatea Nha Trang este înconjurată de mai multe dealuri şi are un golf cu mai multe insule tropicale.

"Am avut nevoie doar de trei zile ca să decid să rămân acolo", a povestit Jean.

Pentru că a obţinut uşor o licență pentru importul şi comercializarea de vinuri, Jean a înființat propria afacere în industria băuturilor alcoolice. A reuşit să pună totul la punct în doar șase săptămâni.

"A fost una dintre cele mai înțelepte decizii pe care le-am luat vreodată în viața mea", a spus moldoveanul.

Întrebat dacă se confruntase cu probleme de când s-a mutat în Vietnam, bărbatul a zâmbit şi a spus: "Noi avem totul sub control. Totul e în regulă".

El a spus "noi" pentru că atunci când am realizat interviul, Jean nu mai era de unul singur.

În Vietnam şi-a cunoscut marea dragoste

Ca să cunoşti mai bine o ţară, trebuie să-i înveţi limba. Jean era sigur că în Vietnam vrea să rămână şi a decis să ia ore practice de limba vietnameză. Nu ştia la acel moment că viaţa i-a pregătit o surpriză frumoasă.

Femeia care l-a învăţat pe moldoveanul Jean să vorbească liber în vietnameză i-a devenit şi soţie. 

Nunta lui Jean şi Trang

Oaspeţii din Republica Moldova, la nuntă, în Vietnam

Trang i-a adus soţului pe lume o fiică, Sofia Guzun. Numele ei vietnamez este An. Astăzi, Sofia are cinci ani. 

Fiica lui Jean Guzun

Familia Guzun de 14 ani locuieşte în oraşul Nha Trang şi îşi dezvoltă afacrea. 

Jean îşi doreşte mult să promoveze vinul moldovenesc pe piaţa din Vietnam. Deocamdată e doar un vis, deoarece costurile de transport sunt prea mari. Dar când ajunge acasă, la Chişinău, serveşte cu plăcere un pahar de vin moldovenesc.

familia Guzun

Oamenii sunt cei care fac Moldova atât de specială

"Am fost în Moldova de patru ori. Prima mea impresie a fost că moldovenii erau modești şi autentici şi aceste impresii au rămas neschimbate", ne-a povestit Trang, soţia lui Jean.

În Republica Moldova Trang a fost impresionată de o tradiţie frumoasă, păstrată de moldoveni: prietenia cu vecinii. A învăţat-o de la familia sotului, care locuieşte în orașul Chișinău şi are o relație minunată cu vecinii. Oamenii lucrează împreună şi au grijă reciproc de copiii lor.

"Moldova este liniştită, verde, cu un peisaj pitoresc", spune Trang.

Totodată, bucatele tradiţionale şi simple o fac pe Trang să se simtă bine la noi în ţară. Îi place mămăliga, dar şi zeama, care îi aminteşte de mâncarea vietnameză PHO. Din această cauză aici se simte ca acasă.  

Sofia, fiica lui Jean, de asemenea a îndrăgit Republica Moldova şi aşteaptă cu nerăbdare să o viziteze. Îi place să culeagă zmeura şi strugurii de masă din grădina bunicilor. În timpul vacanţei, în Chişinău, copila de doar cinci ani a reuşit să înveţe limba română.

Sofia vorbeşte româna cu tatăl ei, limba vietnameză cu mama, şi engleza, când sunt toţi împreună. În Nha Trang, ea studieză la o școală internațională şi petrece weekend-urile cu bunicii. Mama Sofiei este profesoară la universitatea din Nha Trang. Deseori, Trang merge cu studenţii în excursii şi o ia si pe Sofia cu ei.  

Trang la Univeristatea din Nha Trang

Jean şi Trang îşi doresc să o poată aduce pe Sofia în Republica Moldova în fiecare an. Şi în această vară, familia lui Jean va vizita ţara noastră împreună cu părinţii lui Trang.

Sofia în Republica Moldova

Reportaj realizat de THU HA 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu