Explicaţii şi prognoze. Argumentele experţilor pentru ultimele tendinţe de pe piaţa imobiliară

Embed:

În primele două luni ale acestui an, prețurile apartamentelor din Chişinău au scăzut cu aproximativ două procente, iar până la sfârșitul anului se anunţă ieftiniri de până la cinci la sută.

Experţii susţin că oamenii preferă  să cumpere, totuşi, apartamente în blocurile noi, deoarece oferta este variată, iar prețurile nu diferă foarte mult de cele din imobilele vechi.

În Capitală, prețul mediu al unui apartament cu o cameră dintr-un bloc vechi este de cel mult 21.000 de euro, în scădere cu 1,6 procente faţă de sfârşitul anului trecut. Un apartament cu două camere se vinde cu aproximativ 35.000 de euro, iar unul cu trei camere poate fi cumpărat cu aproape 42.000 de euro, cu 3,4 procente mai puţin.

"Această scădere continuă deja ultimii 3-4 ani deoarece persoanele care își pot permite să întrețină un apartament cu 3 odăi în bloc vechi să achite comunalele, ei își pot permite să procure unul în bloc nou", a explicat expertul Vladislav Musteaţă.

În prezent, în Capitală, un metru pătrat de locuință într-un bloc nou costă, în medie, 630 de euro.

"În medie, un apartament cu o cameră costă de la 20.600 de euro până la 25.000 de euro, iar preţul apartamentelor cu două camere ajunge până la 33.000 de euro", a spus Valeri Covaldji, reprezentantul unei companii de construcţii. 

Preţurile sunt mai mici în imobilele aflate în construcţie.

"520 de euro metrul pătrat, termenul va fi în 48 de luni darea în exploatare. Oferim clienților achitarea în rate. Prima rată fiind de 30%", a spus Ion Sterea, reprezentantul unei companii de construcţii.   

Şi apartamentele din blocurile de lux s-au ieftinit. Preţul unui metru pătrat este de 750 de euro, cu 15 la sută mai puţin decât acum doi ani.

"Apartamentele mari presupun terasă, jacuzzi, 2-3 băi la comandă în două nivele, dacă e cazul. În jur de 100.000 de euro putem amenaja ceva de 300 de metri pătrați. Așa apartamente noi am făcut doar opt, din care trei deja s-au vândut", a spus Alexandru Podoleanu, reprezentantul unei companii de construcţii.

Totuși, pentru mulți moldoveni procurarea unui apartament este o investiţie pe care nu şi-o pot permite.

 

În prezent, în Capitală, sunt 250 de blocuri aflate în construcţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu