Expertul Băncii Mondiale: Companiile din Moldova economisesc mai mult timp pentru prezentarea rapoartelor

Republica Moldova înregistrează îmbunătățiri la costul afacerilor. Comparativ cu anii precedenți companiile din țară economisesc mai mult timp pentru prezentarea rapoartelor privind impozitele. Totodată, în prezent este nevoie de mai puțin timp pentru înregistrarea unei companii. Experții Băncii Mondiale apreciază progresele, dar cer în continuare implementarea reformelor. 

Companiile pierd mai puțin timp pentru inspecții, achitarea impozitelor, înregistrare sau certificare. Indicatorul a atins valoarea minimă din ultimii 15 ani. Printre probleme, însă, experții enumeră corupția, accesul la forța de muncă calificată, procedurile dificile de import, dar și costurile mari pentru importatori.

"Problema numărul unu este corupția și accesul la forța de muncă calificată. Aceste legi noi referitor la inspecții și autorizații trebuie implementate cât mai rapid posibil. Guvernul trebuie să vadă cum sunt gestionate instituțiile de control, astfel încât companiile să fie tratate echidistant și corect", a spus managerul de țară pentru Moldova de la Banca Mondială, Alexander Kremer.

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, susține că reformele vor continua pentru ca rezultatele obținute să fie îmbunătățite.

"Acele acțiuni care au fost întreprinse atât pe partea de moratoriu la controale, de reducerea numărului de acte permisive, se reflectă pozitiv în toate evaluările internaționale și naționale. Au rămas multe întrebări deschise pe partea de corupție, de activitatea instanțelor judecătorești, pe transparență", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmâc. 

La rândul său, ministrul Finanțelor, Octavian Armaşu, spune că va urma cea mai mare reformă a Serviciului Fiscal de Stat, dar și o reformă a administrării fiscale.

"Pentru viitor vrem să menținem acest trend, o să lucrăm în continuare la reformarea serviciului fiscal și la îmbunătățirea procedurilor de administrare fiscală. Și în continuare să găsim modalitatea de a menține o presiune cât se poate de mică asupra businessului, dar în același timp să asigurăm veniturile la bugetul de stat", a spus ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. 

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în anul 1992, aproximativ 60 de proiecte implementate au beneficiat de suport de peste un miliard de dolari.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active în valoare de peste 350 de milioane de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu