Experții trag un semnal de alarmă: Copiii tot mai des devin ţinta atacatorilor online

Experţii de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice trag un semnal de alarmă: copiii tot mai des devin ţinta atacatorilor online.

Deşi oficial nu a fost depusă nicio plângere, sunt documentate mai multe mesaje cu conţinut violent, expediate prin Viber, WhatsApp şi Messenger, în care copiii sunt ameninţaţi cu moartea sau li se cer anumite date cu caracter personal. 

"Copii fac parte din categoria vulnerabilă a societăţii, mai vulnerabile în comparaţie cu adulţii, nu realizează unele momente negative care pot surveni în urma distribuirii unui mesa, ei trebuie să fie responsabili şi să anunţe mereu părinţii despre orice fapt", a spus ION BUBULICI, şef secţie protecţia copiilor, INI.

Deşi, oficial, în ţara noastră deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de hărţuire în mediul online, oamenii legii spun că atacatorii pot fi traşi la răspundere.

"Este o pârghie legislativă de a interveni în comportamentul acestora, dar persoana trebuie să fie reală, să fie din Moldova, să atingă majoratul, sunt mai multe condiţii pentru care cineva poate fi tras la răspundere penală", a spus ION BUBULICI, şef secţie protecţia copiilor, INI.

Potrivit psihologilor, în spatele acestor mesaje, se află oamenii bolnavi mental sau cei plictisiţi care nu au o ocupaţie zilnică.

"Este o persoană instabilă emoţional, cu anumite accentuări de tulburări de personalitate într-o situaţie, în alte situaţie pot fi - persoane care nu au activităţi şi încearcă prin astfel de situaţii să șantajeze copii, căci ştiu, copii sunt cei mai vulnerabili", a spus DORINA VASILACHE, psiholog.

Unii utilizatori ai reţelelor de socializare spun că au trecut cândva printr-o astfel de experienţă şi le recomandă altora din start să ignoreze mesajele dubioase.

"Mesaje de acestea desigur că am primit, când eram mai tânără, mai mică, atunci poate că m-au speriat un pic. Acum, evident, nici nu reacționez la ele, le trec cu vederea. Nu le cred importante sau capabile să-mi influenţeze viaţa, nu cred că dacă nu le distribui voi avea ghinion în viaţă."

"Cred că trebuie evitate, e clar, cineva astfel încercă să ne ducă în eroare."

"Ce părere ai despre astfel de mesaje, cine poate sta în spatele acestora? Cineva care vrea să scoată folos din asta... să ne șantajeze cumva."

Potrivit psihologilor, reacţia copiilor la mesajele violente şi cele spam ar putea fi modelată de căte părinţi.

"Părinţii ar fi bine, elementar, să mai citească ştirile, iar dacă înţeleg că acest fenomen poate apărea în regiunea în care locuiesc...o dată, de două ori pe săptămână, adultul să încerce să comunice cu copilul despre care ar fi riscurile, să le explice că oricare ar fi fricile legate de anumite mesaje..poţi să-i zici mamei, tatălui, surorii mai mari", a spus DORINA VASILACHE, psiholog.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu