Experții mexicani dezvoltă un preparat pe bază de calciu pentru a întări coaja ouălor de găină

Experţi mexicani lucrează la prepararea unui aliment destinat păsărilor pentru a diminua fisurile apărute în coaja ouălor de găină şi a evita în special pierderile economice generate de spargerea ouălor, potrivit Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM), scrie agerpres.ro.

Într-un comunicat, instituţia arată că în Mexic aproximativ 10% din producţia totală de ouă se pierde din cauza spargerii acestora, în principal în timpul ambalării, transportului şi vânzării în magazine.

"Problema afectează şi alte ţări precum Germania, unde pierderile sunt estimate la între 8 şi 10% sau în SUA, cu 6,4%", a declarat Lizbeth Carrillo González, de la Departamentul de Fiziologie şi Farmacologie a Facultăţii de Medicină Veterinară şi Zootehnie (FMVZ) a UNAM.

Specialista a reamintit că "tăria cojii de ou depinde de mai mulţi factori, deşi calitatea şi rezistenţa sa depinde fundamental de metabolismul mineral al găinii şi de o alimentaţie adecvată, pe lângă moştenirea genetică, îngrijirea sanitară şi temperatura mediului".

Pentru a obţine concentraţii adecvate de calciu la nivel sanguin şi menţinerea astfel a grosimii ideale a cojii de ou, Carrillo González dezvoltă un preparat farmaceutic cu eliberare modificată a calciului la găinile ouătoare.

Preparatul realizat pe bază de conglomerat (mai multe substanţe diferite) se numeşte FOLA - Biodisponibilitate Optimă de Lungă Durată - şi a fost creat de specialiştii Lilia Gutiérrez şi Héctor Sumano sub patentul UNAM.

"Se adaugă în hrana de bază şi are funcţia de a reţine calciul în sistemul gastrointestinal al păsărilor şi de eliberare a acestui mineral într-o perioadă mai lungă de timp", a precizat experta.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu