Experţii IDIS Viitorul susțineau încă din 2012 schimbarea sistemului electoral. Care sunt avantajele schimbării sistemului de vot

Embed:

Ideea modificării sistemului electoral a fost abordată de politicieni şi societatea civilă încă acum cinci ani. În 2012, experţii de la IDIS Viitorul susţineau că trecerea la alegerea directă a deputaţilor de către cetăţeni îi va responsabiliza pe aleşii poporului, care vor fi stimulaţi să reprezinte mai bine interesele comunităţilor. 

Analiştii IDIS mai susţineau în 2012 că sistemul uninominal va reprezenta mai bine etniile în Parlament şi va accelera procesul de reîntregire a Republicii Moldova.

Acum cinci ani, analiştii recomandau ca subiectul să fie supus unor dezbateri ample cu participarea societatăţii civile, a partidelor şi jurnaliştilor.

Şi Partidul Liberal Democrat pleda, anterior, pentru modificarea sistemului de vot, iniţiativă care s-a regăsit în programul formaţiunii, adoptat în 2011.

PLDM susținea că Moldova are nevoie de o clasă politică responsabilă, iar acest lucru poate fi făcut doar prin introducerea sistemului mixt. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu