Experții FMI avertizează Guvernul de la Chișinău despre riscurile din sistemul bancar

Embed:

Guvernul de la Chișinău trebuie să se implice mai mult pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar din Republica Moldova. Cel puțin aceasta este una dintre recomandările fixate în raportul Consiliului de Directori Executivi ai Fondului Monetar Internațional, după consultările din acest an și prima monitorizare post-program.

Experții Fondului Monetar Internațional avertizează Guvernul de la Chișinău despre riscurile din sistemul bancar, cauzate de reducerea atribuțiilor Băncii Naționale și independenței Comisiei Naționale a pieței financiare de unele decizii ale Curții Constituțioanle.

De asemenea FMI recomnadă monitorizarea Băncii de Economii până ce instituţia va corespunde tuturor cerințelor de reglementare, iar transparenţa acționarilor băncilor va creşte.

FMI mai menţionează că economia Republicii Moldova va avea un avans mai mic decât anul trecut, iar motivele menționate în raport sunt creșterea mai lentă a producției agricole și activitate economică mai redusă a principalilor parteneri comerciali.

Pe de altă parte, Consiliul directorilor executivi ai FMI a apreciat consolidare cadrului bugetar-fiscal, dar a încurajat autoritățile să reducă treptat deficitul bugetar.

De asemenea, este important ca Guvernul de la Chișinău să continue reformele structurale pentru a stimula creșterea economică și reducerea sărăciei.

Moldova a pierdut ultima tranşă dintr-un suport financiar de 567 de milioane de dolari acordate de organizaţie. Cele aproximativ 77 de milioane de dolari nu au intrat în vistieria statului, după ce Guvernul a decis introducerea impozitului unic în agricultură, majorarea pensiilor şi majorarea salariilor funcţionarilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu