Experţii ENEMO, atenţionează despre un număr mare de nereguli înregistrate în campania electorală

Embed:

Alegerile locale de duminică s-au desfăşurat într-un mediu calm şi competitiv. Este concluzia preliminară a Observatorilor Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor. Totuşi, experţii ENEMO vorbesc despre un număr mare de nereguli înregistrate în campania electorală, între care şi finanţarea din umbră. Asta după ce s-a constatat că între fondurile electorale raportate la CEC de unii concurenţi şi cele cheltuite de aceştia în realitate, ar exista discrepanţe.

"ENEMO constată lipsa unor mecanisme puternice de supraveghere, care ar permite verificarea eficientă a modului în care concurenţii electorali raportează cheltuielile, în concordanţă cu cerinţele legale în acest sens. Ne îngrijorează faptul că, deşi CEC-ul are misiunea de a supraveghea raportările financiare din campania electorală, CEC nu are suficiente resurse umane, şi nu doar, ca să monitorizeze finanţarea campaniilor electorale", a menţionat Pierre Peytier, şeful adjunct al Misiunii ENEMO.

Serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale nu a răspuns la telefon pentru a comenta aceste afirmaţii. O altă neregulă constatată de observatorii ENEMO se referă la implicarea directă a unor primari şi oficiali guvernamentali în acţiuni de agitaţie electorală. În acelaşi timp, ei atenţionează că legea electorală din Republica Moldova prevede cerinţe excesive pentru înregistrarea candidaţilor independenţi.

Potrivit experţilor ENEMO, acest lucru contravine standardelor internaţionale şi trezeşte suspiciuni privind excluderea unor pretendenţi din cursa electorală. Deşi apreciază modificările operate anterior, la legea electorală, ENEMO remarcă faptul că schimbarea cadrului legal cu aproape două luni înainte de alegeri, nu este o practică recomandată de normele internaţionale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu