Experţii econimici: Industria extractivă şi-a revenit după patru ani de stagnare

Industria extractivă a înregistrat o creștere considerabilă în luna februarie acestui an, comparativ cu perioada similară din 2018 – cu aproape 60%. Nu este exclus ca acest avans să fi fost influențat și de faptul că întreprinderile din domeniu și-au onorat comenzile primite anterior, dar care au fost amânate din cauza sărbătorilor și, respectiv, a minivacanței din ianuarie.

Potrivit unei analize publicate pa pagina de facebook, PoștadeȘtiri, în următoarele rapoarte statistice am putea să observăm o ușoară corecție a ritmului de creștere, dar și așa va fi păstrat un nivel relativ înalt. "Se pare că asistăm la o revigorare a cererii pentru produsele companiilor din domeniu", scrie autorul analizei.

După patru ani de stagnare și scădere a producției, anul 2018 a fost marcat de revenirea industriei extractive (+9,9%), iar în primele două luni din 2019 creșterea a constituit aproape 30%. În aceste condiții, din outsider, sectorul extractiv devine unul din principalele motoare ce mișcă tot sectorul industrial, se mai spune îm postare. 

Evoluțiile pozitive sunt influențate atât de dinamizarea sectorului imobiliar, dar și de stimularea cererii de către Guvern prin programele sale de infrastructură, inclusiv extinderea rețelelor de apă și canalizare, dar și „Drumuri Bune”.

Pentru acest an, Guvernul a preconizat reparația a peste 2 600 de kilometri de drum, cu un buget ce se apropie de 3 miliarde de lei.

Per total, sectorul industrial a înregistrat în luna februarie o creștere cu 3,8%, iar în ianuarie-februarie – 2,1%.

loading...

Lasă un comentariu