Experţii consideră că partidele proeuropene trebuie să accepte colaborarea cu PCRM

Partidele care vor forma viitoarea guvernare trebuie să găsească un mod de colaborare cu Partidul Comuniştilor. Declaraţii de acest gen au făcut experţii şi jurnaliştii invitaţi la emisiunea "Fabrika".    

Comentatorul politic Vitali Catană consideră că parlamentarii proeuropeni trebuie să facă tot posibilul pentru a preveni o apropiere dintre comunişti şi socialişti. "Există contextul regional, dimensiunea securităţii naţioanle şi viitoarele evoluţii, iar partidul lui Dodon reprezentă riscuri în acest sens", a spus Catană.

"Cu siguranţă PSRM poate atrage multe grupări extremiste care vor căuta să găsească o forţă mai puternică care să le reprezinte", a adăugat comentatorul, sugerând că şi partidele proeuropene vor trebui să găsească explicaţii pentru eventuala colaborare cu comuniştii.

La rândul său, invitatul permanent al emisiunii, Cristian Tabără, consideră că prin  cooptarea la guvernare a PCRM se va da reprezentare politică segmentului pro-estic al electoratului.

"Este de aşteptat că jumătate din populaţie se va opune unui set de măsuri care nu vor fi populare la început, care ar putea stârni foarte multă animozitate, în consecinţă această populaţie atât de împărţită trebuie să fie reprezentată şi la guvernare", a afirmat Cristian Tabără. 

Iar jurnalistul Ion Terguţă a spus că PCRM este gată să participe la alegerea preşedintelui ţării, pentru care partidelor proeuropene nu le ajung voturi, în schimbul unor instituţii pe care comuniştii doresc să le controleze.

Publika.md precizează că parlamentarul comunist Oleg Reidman a declarat miercuri că PCRM este gata să negocieze participarea sa la guvernare cu partidele proeuropene care negociază acum constituirea unei coaliţii de guvernare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu