Experţii Comisiei de la Veneţia: Trebuie ceva de făcut cu sistemul electoral

Embed:

Actualul sistem electoral trebuie modificat. Declaraţia a fost făcută de către secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

Expertul a venit cu mai multe recomandări de care Parlamentul va trebui să ţină cont dacă va fi decisă schimbarea sistemului de vot.  

"Cred că un consens există asupra faptului că ceva trebuie de făcut cu sistemul electoral, dar o altă întrebare este ce reformă e necesară: să fie reformat sistemul actual, sau să existe un alt sistem, uninominal sau mixt", a declarat secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Merkert.

Comisia de la Veneţia va examina proiectul privind modificarea sistemului electoral din ţara noastră în luna iunie, iar în cadrul şedinţei va ţine cont de votul celor 74 de legislatori care au susţinut documentul.

Totodată, secretarul Comisiei de la Veneţia a menţionat că, dacă reforma va fi adoptată, vor trebui revizuite regulile privind formarea circumscripţiilor electorale, atât a celor din ţară, dar şi a celor din regiunea transnistreană şi de peste hotare.

"Comisia Electorală Centrală este un organ mai mult tehnic, iar aceste subiecte ce ţin de regiunea transnistreană şi diaspora sunt mai mult politice. În acest sens, deciziile privind circumscripţiile care vor fi create în regiunea transnistreană şi peste hotare trebuie tranşate la nivel politic", a comunicat ecretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Merkert.

Proiectele privind votul uninominal și cel mixt au fost comasate şi aprobate vineri în prima lectură. Documentul prevede ca, la următoarele alegeri, 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

Potrivit autorităţilor, modificările vor fi aprobate în lectură finală abia după consultările cu experţii Comisiei de la Veneţia, care au venit marţi la Chişinău.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu