Experţi: Şedinţa Consiliului Suprem de Securitate este necesară şi în contextul alegerilor din noiembrie

Embed:

Reuniunea Consiliului Suprem de Securitate este necesară nu doar în contextul tensiunilor din Ucraina, dar şi al alegerilor apropiate din ţara noastră. O spun experţii care au participat la Fabrika. Ei cred că, pe lângă subiectele anunţate, membrii Consiliului ar trebui să abordeze şi subiectul transnistrean. 

În opinia invitaţilor de la Fabrika, membrii Consiliului Suprem de Securitate ar trebui să discute şi problema fermierilor din Dubăsari care nu au acces la propriile terenuri agricole.

"Problema terenurilor a existat din 2006, însă niciodată din 2006, adminsitraţai de la Tiraspol nu şi-a permis să trimită tractoare să are terenurile fermierilor. Deci, este evident o provocare", a menţionat directorul de programe Asociaţia PromoLex, Pavel Postică. 

Alţi invitaţi cred că autorităţile trebuie să examineze şi locul ţării noastre în tabloul securităţii regionale. 

"Amintiţi-vă doar ce ar însemna declaraţia americanilor că, au nevoie de un brâu de securitate sau de apărare creat de România, Polonia şi Turcia, cu dezvoltarea unor armate bine pregătite, instruite. RM ar trebui să-şi găsească un loc în tot acest scenariu", a punctat jurnalistul Ion Terguţă. 

"Situaţia e atât de complicată, plină de elemente care nu sunt de cea mai bună credinţă, încât, dacă într-adevăr, securitatea unui stat trebuie să fie pusă în discuţie, acum e momentul să fie pusă în discuţie. Totul, absolut totul trebuie analizat, de la stabilitatea sistemului bancar până la tensiunile sociale şi până la contextul geopolitic, totul trebuie pus în discuţie", a conchis analistul media Cristi Tabără. 

Consiliul Suprem de Securitate este o instituţie consultativă care analizează activitatea ministerelor şi a altor autorităţi centrale în domeniul asigurării securităţii naţionale. Reprezentanţii Consiliului fac recomandări preşedintelui ţării în probleme de politică internă şi externă a statului.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu