Experţi: Reforma salarială anunţată de Vlad Plahotniuc îi va face pe bugetari mai eficienţi şi mai productivi la locul de muncă

Embed:

Reforma salarială anunţată astăzi de liderul coaliţiei de guvernare îi va face pe bugetari mai eficienţi şi mai productivi la locul de muncă, iar, în perspectivă, va opri fenomenul migraţiei şi va combate sărăcia. Opinia aparţine experţilor economici şi reprezentanţilor sindicatelor. Ei au mai adăugat că iniţiativa va elimina inechităţile salariale. 

"Eradicarea completă a ceea ce se numeşte sărăcia în structurile sectorului public, care crea o mare competiţie între instituţiile bugetare în angajarea personalului şi de regulă acest personal era necalificat. Acum, paradigma se schimbă. Va fi mai degrabă o competiţie între persoane pentru a ocupa o poziţie de muncă, ceea ce înseamnă că va creşte calitatea serviciilor prestate", a menţionat Roman Chircă, expert economic.

Iar conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor afirmă că bugetarii aşteaptă de ani buni majorări de salarii.

"Un lucrător din cultură cu studii superioare primea de exemplu doar 1.400 de lei salariul de funcţie, pe când un pedagog tânăr specialist are un salariu de funcţie de peste 3.300 de lei, adică era un decalaj foarte şi foarte mare. În cazul de faţă legea nouă trebuie să înlăture aceste impedimente, inechităţi sociale şi trebuie să asigure cel puţin un salariu egal pentru o muncă egală", a specificat Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor.

PUBLIKA.MD aminteşte că peste 150 de mii de bugetari vor ridica lefuri mai mari, din întâi decembrie. Anunţul a fost făcut de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în briefingul de după şedinţa săptămânală a formaţiunii. 

Salarii mai mari vor avea în primul rând medicii, profesorii, asistenți sociali, educatorii, dădacele din grădiniţe, precum şi angajați în administrația publică centrală și locală. Lefurile acestora se vor majora cu 20, 50, iar în cazul unora chiar şi cu 90 la sută.  

Vlad Plahotniuc a mai adăugat că, datorită reformei, niciun angajat din sistemul public nu va avea un salariu mai mic de 2 000 de lei. De asemenea, conform acestui proiect, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile bugetarilor.

Vlad Plahotniuc a mai anunţat că în primăvara anului viitor, va fi realizată a doua etapă a reformei salariale. Atunci, vor creşte salariile celor care nu au beneficiat acum de majorarea lefurilor. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu