Experţi din Viena: Moldova va avea cea mai mare creştere economică dintre toate ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est

Embed:

Dacă FMI estimează o creştere economică de 3,7, prognoza experţilor Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena este şi mai optimistă. Ei sunt de părere că Moldova va avea în următorii trei ani cea mai mare creştere economică dintre toate cele 23 de ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Potrivit experţilor austrieci, în acest an, Produsul Intern Brut al ţării noastre va creşte cu 3,8 procente, anul viitor - cu 3,6 la sută, iar în 2021 progresul va fi de 3,5 la sută.

În ceea ce priveşte ţările vecine, ritmul de creştere va fi mai lent. În România, de exemplu, cea mai mare majorare e prognozată în 2021, când PIB-ul va fi de 3,2 la sută. În acelaşi an, în Ucraina se estimează un progres de 2,9 la sută. 

Raportul Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena mai arată că, în perioada 2019-2021, tarifele vamale suplimentare impuse de Statele Unite, Brexit-ul şi problemele din zona euro ar putea reprezenta o ameninţare pentru economiile ţărilor dependente de exporturi.

Cele mai afectate ar putea fi Cehia, Slovenia, Slovacia și Ungaria, ţări cu o puternică industrie producătoare de maşini.

Alte ameninţări pentru cele 23 de ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est sunt deficitul de forţă de muncă şi o posibilă reducere a fondurilor europene. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu