Experţi: Activitatea sub acoperire politică este o metodă de protejare a afacerilor în Moldova

Embed:

Controale excesive, amenzi foarte mari, lobby şi reforme care întârzie să fie implementate. Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din Republica Moldova. Subiectul a fost dezbătut aseară, în emisiunea Fabrika.

O mână spală pe alta. Cel puţin aşa afirmă fostul ministru al Justiţiei Ion Păduraru. Potrivit acestuia, întrepinderile mari din Moldova activează sub acoperire politică.

"Ţi-a venit o comandă de sus să dai 300 de mii de lei, de exemplu, susţinere filantropică. Unora le dau programul de amenzi, altora le dau programul de ajutor – biserici etc. Asta tot e o formă de corupere, fiindcă îţi dă posibilitate să intri la preşedinte sau la prim-ministru să încerci să ceri şi tu ceva în schimb", a menţionat fostul ministru al Justiţiei Ion Păduraru.

Situaţia e cu totul alta în cazul businessului mic.

"Divizarea politică a creat o situaţie când întotdeauna eşti întrebat: Dar tu de ce culoare eşti? În ţară este haos, din cauza asta este foarte greu să produci nişte afaceri onorabile. Economia tenebră se ridică în sus", a spus directorul Asociaţiei Micului Business Eugen Roşcovanu.

În opinia analistului economic Roman Chircă, în Moldova există prea puţini oameni de afaceri cu o reală vocaţie de întreprinzători.

"Masa asta pasivă de antreprenori care nu au sclipirea în ochi, care se declară mici înteprinzători, dar de fapt îşi duc o viaţă jalnică de supravieţuire de zi de zi", a menţionat directorul Institutul Economiei de Piaţă Roman Chircă.

De asemenea, Chircă spune că statul ar trebui să investească în pregătirea cadrelor, lipsa cărora reprezintă o problemă majoră în sectorul economic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu