Expert: Relaţiile Moldovei cu Ucraina se vor răci, după ce la putere a ajuns Alianţa Kozak ACUM - PSRM

Relaţiile Republicii Moldova cu Ucraina se vor răci mult în următoarea perioadă, după ce la putere a ajuns Alianţa Kozak ACUM - PSRM, iar membrii acesteia au votat pro Rusia la APCE. Opinia îi aparţine expertului portalului Regional Trends Analytics, Dorin Mocanu. Acesta susţine că ţara vecina va lua mai multe măsuri cu urmări dureroase pentru Chişinău, între care înăsprirea regimului de control la frontiera moldo-ucraineană. 

Expertul portalului Regional Trends Analytics, Dorin Mocanu susţine că relaţiile dintre ţara noastră şi cea vecină, Ucraina, vor trece cu siguranţă printr-o ajustare, pentru că în sistemul politic de aici a fost incorporat aproape cu forţa, sub presiunea SUA, UE şi a Rusiei, Partidul Socialiştilor şi Preşedintele Igor Dodon.

"Autorităţile de la Kiev au primit cu mare precauţie decizia noii puteri prin care i-a oferit lui Igor Dodon controlul asupra principalelor instituţii de securitate. Iar pe cap de listă este Serviciul de Informaţii şi Securitate, instituţie care a asigurat cea mai mare parte a acţiunilor de neutralizare a factorului rusesc în regiune şi de filtrare a cetăţenilor ruşi la frontieră", a menţionat Mocanu.

Expertul susţine că relaţiile dintre cele două ţări vor avea de suferit şi din cauza votului Republicii Moldovei la APCE pentru revenirea delegaţiei Rusiei, lipsită în 2014 de ani acest drept pentru evenimentele din Crimeea şi Ucraina. Astfel, Ucraina ar putea să-şi schimbe atitudinea faţă de Republica Moldova şi să înăsprească

"Primul lucru pe care ar trebui să-l aşteptăm este înăsprirea regimului de control la frontiera moldo-ucraineană. În acelaşi timp, creşte mult riscul ca autorităţile de la Kiev să reia planurile de construcţie a celor şase hidrocentrale pe Nistru, precum şi conservarea proiectului de control comun la frontieră. Cel mai probabil, în viitorul apropiat, Kievul nu va primi 100% garanţii că pe teritoriul Ucrainei nu vor ajunge structuri de forţă moldoveneşti afiliate serviciilor speciale ruseşti. Mai ales că în contextul influenţei evidente a Moscovei asupra Preşedintelui Dodon", a precizat Dorin Mocanu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu