Expert politic: Republica Moldova este în CRIZĂ CONSTITUŢIONALĂ, după ce PSRM şi PAS au creat o alianţă ilegală

Embed:

Republica Moldova se află într-o criză constituţională, după ce PSRM şi PAS au creat o alianţă ilegală într-un parlament care trebuia, conform Constituţiei, să fie dizolvat încă ieri.

Declaraţia îi aparţine analistului Petru Bogatu, care a fost ieri în calitate de invitat la ştirile Prime.

Expertul a vorbit despre mai multe aspecte ale situaţiei create, inclusiv despre federalizarea Moldovei, pe care o vor cei de la PSRM.

"Federalizarea lucrează în Statele Unite, unde regiunile sunt autonome. În Rusia statutul de "federaţie" a statului e doar pe hârtie, pentru că, de fapt, regiunile nu au autonomie reală", a susţinut Bogatu.

Expertul a vorbit despre riscul federalizării Moldovei, condiţie impusă de Moscova, pentru care Kremlinul alocă, din mărturiile lui Igor Dodon, câte aproape un milion de euro lunar.

"Pentru Moldova, federalizarea este un eufemism menit să ascundă o diversiune, care îşi propune legitimare regimului separatist de la Tiraspol şi readucere RM pe orbita rusă, prin deturnarea cursul european", menţionează invitatul.

Întrebat dacă această schemă poate fi numită "Planul lui Kozak Nr.2", specialistul a menţionat:

"Mai rău. E o tentativă de răzbunare prin lovitură de stat. Ceea ce urmărim, este faţa războiului hibrid rusesc, soldat cu un puci. Am impresia ca Rusia se răzbună pentru înfran în electorala din Muntenegru, unde agenţii ruşi au incercat să obstrucţioneze cursul proerupean, pentru ca Muntenegru să nu adere la NATO".

Întrebat dacă există premize legale pentru demiterea lui Dodon, Bogatu a afirmat că ele există de mai mult timp.

"Ar fi trebui, prin analogia lui Usatii, suspendat şi Dodon. A fost acuzat ca fusese finanţat de interese din exterior. Urma încă atunci Parlamentul să-l suspende şi să înceapă ancheta", susţine expertul politic.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu