Expert: În Ucraina nu mai există nici o biserică ortodoxă subordonată Patriarhiei de la Moscova

Embed:

Din punct de vedere canonic, în Ucraina nu mai există o biserică ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat episcopul Iov de Telmiski, doctor în teologie şi reprezentant al Constantinopolului la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva. Ucraina, a mai spus înaltul prelat, a fost întotdeauna teritoriul canonic al Patriarhiei Ecumenice, iar decizia din anul 1686 care acorda Moscovei dreptul temporar de administrare a fost anulată la sinodul de luna trecută de la Constantinopol.

Episcopul Iov spune că, de fapt, toţi preoţii Mitropoliei Kievului şi ai eparhiilor subordonate Patriarhiei Moscovei sunt acum sub jurisdicţia Constantinopolului. Şi nu doar ei: înaltul prelat spune că decizia sinodului ecumenic se referă la toţi preoţii ucraineni, indiferent dacă aparţin de Biserica Ucraineană cu Patriarhia la Moscova, de Biserica Ucraineană cu Patriarhia la Kiev sau de Biserica Autocefală Ucraineană.

În curând, Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol va convoca un sobor la care vor primi invitaţie toţi episcopii ortodocşi din Ucraina. Soborul va anunţa crearea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care va primi tomosul - documentul oficial de autocefalie. Aceasta va fi singura biserică canonică din Ucraina şi singura recunoscută de Constantinopol.

Episcopul Iov de Telmiski a făcut apel la Biserica Rusă să reia legăturile cu Biserica Ecumenică şi să renunţe la ameninţările cu schisma. Înaltul prelat a adăugat că biserica - despre care se spune că este trupul lui Hristos - nu poate fi divizată, deoarece aparţine lui Hristos şi nu Patriarhiei Moscovei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu