EXPERT ÎN SECURITATE: Avionul pierdut în Cucuruzeni a traversat spaţiul aerian al transnistriei, acesta putea să aducă tehnică militară

Embed:

Avionul dispărut vineri a survolat ilegal spaţiul aerian al ţării noastre. Aeronava de mici dimensiuni nu avea autorizaţie de zbor din partea Autorităţii Aeronautice, a declarat pentru postul nostru de televiziune serviciul de presă al instituţiei.

În acelaşi timp, unii experţi nu exclud că aparatul de zbor era implicat în acte de contrabandă.

Avionul este în continuare dispărut, cel puţin oficial. În acelaşi timp, nimeni nu se mai ocupă de căutări. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că renunţă la operaţiune, după două zile în care salvatorii au cutreierat toate dealurile din 15 localităţi din raioanele Orhei şi Teleneşti. 

Potrivit Poliției de Frontieră, în data de 19 iulie, la ora 17:45, un avion de mici dimensiuni a traversat sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, în regiunea satului Camarovca.

Ulterior, în jurul orei 18:00, aeronava a dispărut de pe radare în zona localității Cucuruzeni din raionul Orhei. De atunci, parcă a intrat în pământ. Nu este de găsit la sol, iar autorităţile nu pot spune dacă aeronava a părăsit spaţiul aerian al Moldovei.

Deşi au trecut mai bine de trei zile de la incident, autorităţile de la Chişinău strâng din umeri şi evită să vorbească despre securitatea şubredă de la hotar. Mai mult, nimeni nici măcar nu ştie despre ce fel de avion este vorba. 

Expertul în securitate Alexandru Popescu a declarat în cadrul emisiunii Zi de Zi de la Publika TV că nu trebuie exclus scenariul unor activităţi ilegale. 

"Avionul a traversat spaţiul aerian al regiunii transnistrene. De ce nu trebuie să analizăm posibilitatea că în acest mod poate fi adusă tehnică militară sau poate ceva mai grav? Este posibil. De ce să nu analizăm că asta e o modalitate de a aduce marfă de contrabandă, droguri? Ţara noastră mereu a fost supusă unor astfel de riscuri din partea unor grupări din Asia sau Europa. Poate fi vorba despre anumite substanţe toxice aruncate pe teritoriul Moldovei. Poate acest avion a aterizat pe un câmp ca să ia pe cineva sau ceva şi ca să plece în aşa fel ca să nu fie văzut", a spus ALEXANDRU POPESCU,  expert în probleme de securitate.

Expertul atrage atenţia şi asupra comunicării defectuoase dintre autorităţi în acest caz.

" Ministerul Apărării din Moldova trebuie să clarifice această situaţie. SIS-ul trebuie să se ocupe de lucruri care ţin de securitatea ţării, inclusiv această situaţie. Trebuie să vedem care vor fi paşii următori. Pentru a face lumină în acest caz trebuie să se implice şi Procuratura", a spus ALEXANDRU POPESCU,  expert în probleme de securitate.

Anterior, administratorul interimar al MoldATSA, Veaceslav Frunze, a declarat pentru postul nostru de televiziune că aeronava căutată nu a ajuns în vizorul instituţiei pe care o conduce, singura întreprindere specializată în supravegherea traficului aerian. Acesta a explicat că radarele nu pot detecta aparatele care zboară la o altitudine joasă.

Pe de altă parte, unii salvatori implicaţi în operaţiune, care au refuzat să fie filmaţi, au spus că cel mai probabil avionul a părăsit spațiul aerian moldovenesc fără să fie observat de autorități.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu