Expert în politici de securitate, dspre vizita amânată a premierului în SUA şi plecarea lui Dodon la ONU: Maia Sandu este indusă în eroare

Expertul în politici de securitate Dumitru Mînzărari consideră că s-a făcut intenţionat ca preşedintele Igor Dodon să meargă la ONU, iar Maia Sandu a fost indusă în eroare, acum, fiind amânată şi vizita premierului în Statele Unite. 

"Prim-ministrul Maia Sandu s-ar baza pe sfaturile primite din partea diferitor sfetnici (nu neaparat cei oficiali) căci nu e domeniul ei de specialitate. E normal. În acest caz, ar fi posibil ca ea este indusă in eroare intenţionat. Că i se oferă sfaturi eronate. Daţi să analizam de exemplu faptul că prim-ministrul nu pleacă la Adunarea Generala ONU. De ce? În schimb pleacă preşedintele Dodon. Oricine ar fi convins-o să nu plece la ONU dar să lase aceasta dlui Dodon, i-a făcut o favoare enormă preşedintelui. Şi o defavoare enormă prim-ministrului. Am indicat de mai multe ori de ce urma să plece cineva din Guvern - prim-ministrul, sau ministrul de externe. Există o posibilitate mică, că sfetnicul a făcut-o din necunoaştere - dar e un subiect prea clar pentru un specialist şi nu cred ca e cazul. Deci, acceptând o mică probabilitate că a fost din necunoaştere, mai mult probabil este că s-a facut intenţionat ca preşedintele Dodon să meargă la ONU. Inducând în eroare pe prim-ministru", a menţionat Dumitru Mînzărari.

Totodată, expertul în politici de securitate a menţionat că Maia Sandu trebuie să înţeleagă că este prim-ministru şi nu poate să urmeze preferinţele ei personale de a merge la Washington nu la ONU.

"Deci nu e vorba de un omen, dar este o problemă de planificare. Acum, prim-ministrul Sandu, care trebuia să prezinte mesajul ţării noastre de la tribuna Adunarii Generale ONU va sta acasă, iar preşedintele Dodon va prezenta lumii planurile ruse privind Republica Moldova şi conflictul transnistrean, dându-le drept planurile sale sau a Republicii Moldova.

Sper că dl Dodon va respecta înţelegerea la care s-a referit prim-ministrul Sandu, şi nu va cere ca comunitatea internaţională să confirme neutralitatea permanentă a Moldovei, ca e un nonsens juridic. Şi e o încălcare a suvernatiăţii ţării noastre, în mod public, să ceri altor ţări să ne limiteze opţiunile de politică externă. 

Premierul urmează să implementeze strategii care promovează interesul cetăţeanului, care promovează Constituţia şi alte legi ale Republicii Moldova. Iar acestea indică, că Guvernul elaborează şi implementează politica externă a ţării, nu preşedintele. Daca ce am scris mai sus, anticipand mesajele dlui Dodon, se va adeveri, de subminarea suvernatatii statului se va face vinovat şi Guvernul.

Prim-ministrul are persoane foarte calificate care să o consulte pe domniul politicii externe (la MAEIE). Nu înţeleg cum s-a primit de a ratat să reprezinte ţara la ONU şi să trimită mesajele optimale pentru Moldova, în schimb oferind acest rol dlui Dodon", a subliniat Dumitru Mînzărari.

PUBLIKA.MD aminteşte că vizita prim-ministrului Maia Sandu în Statele Unite se amână. În ziua în care delegaţia din ţara noastră urma să zboare peste ocean, Guvernul a anunţat că deplasarea va fi făcută altă dată. Motivul invocat este agenda secretarului de Stat, Mike Pompeo.   

Pe agendă erau puse mai multe discuţii pentru aprofundarea dialogului strategic cu SUA, cooperarea bilaterală, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă pentru cetățenii moldoveni. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu