Expert în politici de securitate despre Alianţa lui Kozak ACUM - PSRM: Criza va fi mult mai serioasă ca aceasta curentă

Expertul în politici de securitate Dumitru Mînzărari într-un articol scris pentru publicaţia Jamestown Foundation explică situaţia politică creată în Republica Moldova în urma formării Alianţei lui Kozak ACUM - PSRM. Acesta consideră că în spatele scenariului stă Federaţia Rusă, iar consecinţele pentru ţara noastră ar putea fi destul de grave. 

Dumitru Mînzărari spune că  ar exista mai multe cauze pentru care s-a ajuns la această coaliţie: 

"În situația dată, factorul principal a fost totuși frica lui Dodon, dar și (imi inchipui) furia pe care foarte posibil Dmitrii Kozak ar fi avut-o, întelegând manipularile PD; în acest caz, cunoscând cultura politică și strategica rusă, dorința de a pedepsi PD ar fi putut justifica în ochii rușilor o coalitie temporară cu ACUM, și i-ar fi dat unda verde lui Dodon", spune Mînzărari.

Expertul mai scrie că dacă Vlad Plahotniuc pleacă de pe scena politică, "Dodon va numi alegeri anticipate, în care va avea suportul masiv al Rusiei; Iar acea criza va fi mult mai serioasă ca aceasta curentă". 

Dumitru Mînzărari este de părerea că cei de la ACUM nu au înțeles motivele reale ale PSRM şi "au facut greșeli oferindu-le control asupra reintegrarii și apărarii; În conflict cu Rusia, aceste directii trebuie insulate; ar fi fost mai bine să le ofere alte ministere, care nu sunt de forta".