Expert economic: Piața imobiliară este în creștere şi avem un fenomen nou pentru Moldova

Piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare. Prognozele au fost făcute de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul unei emisiunii pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui  Ioniță, dacă în 2018 au fost înregistrate 20.400 apartamente vândute, atunci în primul trimestru din 2019, s-au vândut 21.000 de apartamente, în valoare anulă. Acest lucru este impulsionat de creditele ipotecare, numărul cărora a fost 8,500 în valoare anuală din totalul de 21.000 de apartamente vândute.

Totodată, Veaceslav Ioniță a declarat că un fenomen nou care nu a mai existat în Republica Moldova este vânzarea caselor individuale.

"În primul trimestru al anului 2019 volumul caselor vândute a fost de 6.500, comparativ cu 7 – 8 mii de case pe parcursul unui an întreg în perioadele precedente. În jumătate din raioane numărul de case individuale vândute în primul trimestru 2019 a fost mai mare decât pe întregul an 2018, iar în câteva raioane vânzările au fost de 7 ori mai mari decât în anii trecuți. Fenomenul este explicat prin faptul că o parte dintre cei care vând casele vin în Chișinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate și au decis să vândă locuințele și a treia explicație este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-și rezolve problema locuinței în afara Chișinăului", a precizat economistul.

Veaceslav Ioniță a specificat că impulsionarea creditelor imobiliare este generată şi de creșterea veniturilor populației:

"În primul trimestrul al anului 2019, salariul mediu anual a depășit echivalentul a 4.040 euro. Nivelul de 3.000 euro a fost depășit în trimestrul doi din 2017. Creșterea a avut loc pe fundalul aprecierii monedei naționale și creșterii nominale a salariului în lei", a punctat Ioniță.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu