Expert economic: În anii electorali, încasările din accize la Bugetul Public Naţional sunt în scădere

Embed:

În anii electorali, încasările din accize la Bugetul Public Naţional sunt în scădere. Asta arată o analiză făcută de expertul economic Veaceslav Ioniţă.

De exemplu, în 2009, încasările au fost cu 34 de milioane de lei mai mici decât în 2008. În 2014, diferenţa a fost de 40 de milioane, cu anul precedent iar în 2018, de 26 de milioane, faţă de 2017.

Expertul economic spune că acest lucru dă de bănuit faptul că unii politicieni sunt finanţaţi la negru.

"Am observat un lucru straniu când am examinat încasările de la accize. Aici sunt trei produse de bază, ca să înţeleagă transportatorii, produsele petroliere, ţigările şi produsele alcoolice. Deci încasările de la accize, într-un mod suspect, interesant, în anii electorali scad. Cea mai mare bănuială rezonabilă este că în an electoral, anumiţi importatori de produse accizate, să nu dăm acum nume cine sunt ei, cu toate că bănuielile sunt cine sunt, practică contrabandă pentru a finanţa programele electorale", a menţionat Ioniţă.

În 2020, care tot este an electoral, accizele la unele produse au crescut, de exemplu: cele pentru alcool, ţigări cu filtru, motorină sau benzoli. În cazul ţigărilor, creşterea este de 17 la sută. La motorină accizele au crescut cu 13%, iar la benzoli, cu 10 la sută.

Veaceslav Ioniţă  sugerează că în verificarea acestor date ar putea interveni Serviciul Fiscal, Serviciul de Informaţii şi Securitate sau procurorii. 

loading...

Lasă un comentariu