Expert economic: Familiile tinere sunt cele care pun piaţa imobiliară din Capitală în mişcare

Embed:

Familiile tinere sunt cele care pun piaţa imobiliară din Capitală în mişcare.

Este părerea expertului economic Veaceslav Ioniţă, care într-o postare pe blogul său, notează că, în acest an, numărul gospodăriilor noi formate numai în Capitală a crescut cu aproape 20 de mii, asta în timp ce numărul apartamentelor puse în vânzare este de doar cincii mii.

Potrivit lui Ioniţă, acesta este un argument pentru cei care se întreabă cine cumpără locuinţe noi, dacă fenomenul migraţiei nu a fost stopat.


Datele expertului arată că 35 la sută din familiile noi formate sunt din două persoane, în timp ce a celor din cinci şi mai multe persoane a scăzut de la 7,6 la sută în 2006 la 2,8 în 2018.

Drept consecinţă, deşi populaţia Capitalei a crescut cu 30 de mii de persoane, numărul celor care au format familii noi a ajuns la 96 de mii. Anume acest lucru ar fi modificat oferta pieţei imobiliare.

Dacă 15 ani în urmă doar 10% din apartamentele vândute erau cu una și două camere, în prezent ponderea acestora, din totalul locuinţelor cumpărate este de 70 %. Astfel, Veaceslav Ioniţă prognozează că, anul viitor, numărul vânzărilor de apartamente în Chișinău se va apropia de 15.000 de unităţi sau cu 50% mai mult decât acum 5 ani în urmă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu