Expert economic: Dacă politicienii nu vor lua în calcul sugestiile făcute de FMI, ţara va pierde credibilitatea în faţa partenerilor de dezvoltare

Embed:

Dacă politicienii nu vor lua în calcul sugestiile făcute de Fondul Monetar Internaţional, ţara noastră va pierde credibilitatea în faţa partenerilor de dezvoltare. De această părere este expertul economic Roman Chircă, care menţionează că, prin mesajele sale, FMI apreciază rezultatele reformelor din sectorul bancar. Comentariul analistului vine după ce, ieri, FMI, a transmis, în mod diplomatic, un mesaj partidelor să nu se implice în activitatea Băncii Naţionale din Moldova. 

Expertul economic Roman Chircă a remarcat că Fondul Monetar Internaţional, prin mesajul transmis, apreciază schimbarea din sectorul bancar, care, în prezent, este mai transparent şi mai sigur, comparativ cu anul 2014.

Totuşi, expertul economic este de părere că, dacă actorii politici nu vor lua în considerare recomandările FMI, ţara noastră va pierde încrederea partenerilor internaţionali.

"Pe segmentul reformei bancare, dacă s-ar scoate limitele principale, atunci ar scădea brusc credibilitatea, în primul rând, al FMI, acesta fiind un element cheie de interacţiune cu partenerii de dezvoltare şi, dacă ai obiectivul să distrugi relaţiile cu partenerii de dezvoltare, este cea mai eficientă cale de a submina relaţia cu FMI şi, în paralele, cu partenerii de dezvoltare", a spus expertul economic, Roman Chircă.

Analistul economic mai menţionează că iniţiativa politicienilor care vor să revizuiască anumite politici din sectorul bancare este nejustificată.

"Iniţiative sunt vehiculate în spaţiul public, inclusiv, probabil, anumiţi deputaţi, anumiţi activişti politici, care permanent lansează mesajul precum că această transformare a creditelor de urgenţă în hârtii de valoare este o fraudă şi, din păcate, mulţi cetăţeni cred aceste lucruri. Această convertire a fost făcută inclusiv în coordonare cu astfel de instituţii cum este Fondul Monetar Internaţional, este o tehnică şi un instrument de reducere a masei monetare, care a fost pusă în circulaţie prin creditul de urgenţă", a spus expertul economic, Roman Chircă.

Mesajul FMI vine la scurt timp după că Blocul politic "ACUM" și-a stabilit drept obiectiv demiterea conducerii BNM. Prin intermediul reprezentantului permanent la Chișinău, Volodymyr Tulin, FMI menţionează că este esențial ca rezultatele obținute cu mult efort să fie protejate. Mai mult, organizaţia internaţională atenţionează că va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu.loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu