Expert de la Banca Mondială despre realizările Guvernului Filip: Reducerea impozitelor şi majorarea salariilor au sprijinit creșterea veniturilor în Republica Moldova

Embed:

Marcel Chistruga, economist de la Banca Mondială, a remarcat faptul că investiţiile au avut un impact important asupra creşterii economice în 2018, în Republica Moldova. La baza acestui succes au stat condiţiile financiare mai favorabile, spune el. Pe pagina de Facebook a reprezentanţei Băncii Mondiale din Moldova, expertul a făcut o analiză, în care enumeră paşii făcuţi de Guvernul condus de Pavel Filip, care au dus la această creştere economică. 

Reducerea impozitelor, majorarea salariilor și remiterile au sprijinit creșterea veniturilor disponibile, rezultând într-o contribuție de 3,2 puncte procentuale (p.p.) a consumului privat.

Inflația mai mică, ratele de dobânzi favorabile și investițiile publice solide au susținut creșterea investițiilor, rezultând într-o contribuție de 4,2 p.p. a formării de capital. 

Datorită cererii interne și a unui Leu mai puternic, importurile s-au extins rapid (+8,9%), rezultând într-o contribuție negativă a exporturilor nete (-3,4 p.p.). 

Pe partea de producție, condițiile financiare favorabile și cheltuielile guvernamentale au extins sectorul construcțiilor, adăugând 1,1 p.p. la creștere. 

Comerțul și industria au adăugat și ele 1,8 p.p. După trei ani de recolte bune, contribuția agriculturii a fost marginală (+0,2 p.p.)

 

Lasă un comentariu