Experiment cu scandal în Harghita. Un bucureştean a fost înjurat fiindcă a cerut în română o porţie de mici

Embed:

Un experiment făcut de un bucureştian în oraşul Odorheiu Secuiesc din judeţul Harghita, România, a stârnit controverse pe internet.

Înarmat cu o cameră, el a vorbit în română într-un magazin din localitate, unde este utilizată predominant maghiara. Bărbatul a cerut o porţie de mici, iar vânzătoarea, care pretindea că înţelege numai ungurește, a refuzat să-l servească.  

După ce vânzătoarea a refuzat să-i vândă mici, oamenii care erau în magazin au încercat să-l convingă pe bucureștean că toţi cei care vin în Odorheiu Secuiesc trebuie să vorbească limba maghiară.

"- Ştiţi ce m-a deranjat? A zis că aici în secuime trebuie să ştiu ungurește.
- Unde scrie că e obligatoriu să ştie românește?
Dar dumneata de ce nu ştii ungurește?
- De ce să ştiu ungurește? Sunt în România.
- Atunci ea de ce să ştie românește?
- Suntem în România toţi."

Imaginile cu incidentul respectiv au fost publicate pe internet şi în doar o zi au acumulat peste 150 de mii de vizualizări.

În mare parte, internauţii au criticat dur comportamentul vânzătoarei. Incidentul vine pe fundalul unei vechi dispute legate de statutul Ţinutului Secuiesc în cadrul României.

Potrivit recensământului din 2011, populația oraşului Odorheiu Secuiesc se ridică la aproximativ 34 de mii de oameni. 92 la sută dintre locuitori sunt maghiari, 2,5 procente - români, 1,5 - romi şi restul - alte etnii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu